Gravid uke 23

Hvis barnet fødes nå, kan det overleve.

UTVIKLER LUNGENE: Lungenes blodårer utvikles nå hos fosteret for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
UTVIKLER LUNGENE: Lungenes blodårer utvikles nå hos fosteret for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Fosterets alder er 21 uker i graviditetsuke 23.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 28 centimeter
Fosterets vekt: 565 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Denne uken er nok en merkedag i svangerskapet. Om barnet fødes i løpet av denne uken, vil det ha en mulighet for å overleve og det vil vanligvis gjøres alt man kan for å redde barnet ditt. Sjansene øker betraktelig i løpet av de neste ukene. Spark og bevegelser blir stadig tydeligere etter hvert som fosteret vokser, legger på seg og skjelettet blir hardere. Når livmor og fosteret vokser vil dine organer bli presset ut og opp på for å gi plass. Mange opplever å bli raskere andpusten fordi det blir vanskeligere å trekke pusten dypt. For hver uke som går øker også trykket på venene i bena dine, og hormonet progesteron øker. Dette kan utvide årene og eventuelle plager med åreknuter forverres. Forsøk å være i holde deg jevnlig i aktivitet, bruk støttestrømper ved smerter eller tyngdefølelse og ha bena hevet når du sitter/ligger. De fleste vil oppleve at åreknutene går helt eller delvis tilbake etter fødsel.

LES OGSÅ:
Åreknuter hos gravide

Åreknuter hos gravide

Fosterets utvikling

De fleste organer er nå utviklet så babyen kan ha mulighet for å overleve utenfor livmoren. Huden er fremdeles rynket, og den er tynn og lett gjennomsiktig fordi barnet har lite underhudsfett. Fosterets hørsel forbedres, og barnet kan nå skille på lyder inne i og utenfor magen. Lungenes blodårer utvikles nå for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Fosterets lunger begynner å produsere stoffet surfaktant, som er nødvendig for å puste normalt når det blir født. Frem til fødselen er det fremdeles morkaken som utfører lungenes oppgave og forsyner fosteret med oksygen fra din blodsirkulasjon.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Aktuelt for deg nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Mette Haase Moen

Mette Haase Moen

GYNEKOLOGI

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 22 | Gravid i uke 24 | Alle uker