Gravid uke 23

Hvis barnet fødes nå, kan det overleve.

UTVIKLER LUNGENE: Lungenes blodårer utvikles nå hos fosteret for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
UTVIKLER LUNGENE: Lungenes blodårer utvikles nå hos fosteret for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 21 uker i graviditetsuke 23.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 28 centimeter
Fosterets vekt: 565 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Denne uken er nok en merkedag i svangerskapet. Om barnet fødes i løpet av denne uken, vil det ha en mulighet for å overleve og det vil vanligvis gjøres alt man kan for å redde barnet ditt. Sjansene øker betraktelig i løpet av de neste ukene. Spark og bevegelser blir stadig tydeligere etter hvert som fosteret vokser, legger på seg og skjelettet blir hardere. Når livmor og fosteret vokser vil dine organer bli presset ut og opp på for å gi plass. Mange opplever å bli raskere andpusten fordi det blir vanskeligere å trekke pusten dypt. For hver uke som går øker også trykket på venene i bena dine, og hormonet progesteron øker. Dette kan utvide årene og eventuelle plager med åreknuter forverres. Forsøk å være i holde deg jevnlig i aktivitet, bruk støttestrømper ved smerter eller tyngdefølelse og ha bena hevet når du sitter/ligger. De fleste vil oppleve at åreknutene går helt eller delvis tilbake etter fødsel.

LES OGSÅ:
image: Åreknuter hos gravide

Åreknuter hos gravide

Fosterets utvikling

De fleste organer er nå utviklet så babyen kan ha mulighet for å overleve utenfor livmoren. Huden er fremdeles rynket, og den er tynn og lett gjennomsiktig fordi barnet har lite underhudsfett. Fosterets hørsel forbedres, og barnet kan nå skille på lyder inne i og utenfor magen. Lungenes blodårer utvikles nå for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Fosterets lunger begynner å produsere stoffet surfaktant, som er nødvendig for å puste normalt når det blir født. Frem til fødselen er det fremdeles morkaken som utfører lungenes oppgave og forsyner fosteret med oksygen fra din blodsirkulasjon.

Aktuelt for deg nå:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 22 | Gravid i uke 24 | Alle uker