Gravid uke 23

Hvis barnet fødes nå, kan det overleve.

UTVIKLER LUNGENE: Lungenes blodårer utvikles hos fosteret for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
UTVIKLER LUNGENE: Lungenes blodårer utvikles hos fosteret for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 21 uker i graviditetsuke 23. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 28 centimeter
Fosterets vekt: 565 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Denne uken er nok en merkedag i svangerskapet. Om barnet fødes i løpet av denne uken, vil den kunne ha en mulighet for å overleve, og helsetjenesten vil gjør alt de kan for å redde barnet. Men barn som fødes så for tidlig har dårligere sjanser til å overleve, og kan få alvorlige helseproblemer. Sjansene for å få et frisk barn, selv ved for tidlig fødsel, vil øke betraktelig i løpet av de neste ukene. Særlig barn født etter uke 32 bruker å klare seg fint. Så det aller beste er at fosteret blir værende i livmoren en stund til.

Spark og bevegelser blir stadig tydeligere etter hvert som fosteret vokser, legger på seg og skjelettet blir hardere. Når livmor og fosteret vokser vil dine organer bli presset ut og opp på for å gi plass. Mange opplever å bli raskere andpusten fordi det blir vanskeligere å trekke pusten dypt. For hver uke som går øker også trykket på venene i bena dine, og hormonet progesteron øker. Dette kan utvide årene og eventuelle plager med åreknuter forverres. Forsøk å være i jevnlig i aktivitet, ha bena hevet når du sitter og ligger, og bruk eventuelt støttestrømper. Åreknuter som oppstår i forbindelse med graviditet kan gå helt eller delvis tilbake etter fødsel.

Fosterets utvikling

De fleste organer er nå såpass utviklet at babyen kan ha en mulighet for å overleve utenfor livmoren, hvis det gis betydelig medisinsk støtte. Men det er viktig å understreke at organene er langt fra ferdig utviklet, fosteret trenger fortsatt flere uker på seg før det er helt klart for livet utenfor livmoren.

Huden er fremdeles rynket, og den er tynn og lett gjennomsiktig fordi barnet har lite underhudsfett. Fosterets hørsel forbedres gradvis. Lungenes blodårer utvikles nå for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Fosterets lunger begynner å produsere stoffet surfaktant, som er helt nødvendig for at babyen skal kunne puste normalt når det blir født. Selv om fosteret øver seg på å puste, og lungene gradvis modnes, vil det fremdeles være morkaken som utfører lungenes oppgave og forsyner fosteret med oksygen fra din blodsirkulasjon helt fram til fødselen.

Gravid uke 22 | Gravid i uke 24 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer