Gravid uke 23

Hvis barnet fødes nå, kan det overleve.

UTVIKLER LUNGENE: Lungenes blodårer utvikles nå hos fosteret for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
UTVIKLER LUNGENE: Lungenes blodårer utvikles nå hos fosteret for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 21 uker i graviditetsuke 23.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 28 centimeter
Fosterets vekt: 565 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Denne uken er nok en merkedag i svangerskapet. Om barnet fødes i løpet av denne uken, vil det ha en mulighet for å overleve og det vil vanligvis gjøres alt man kan for å redde barnet ditt. Sjansene øker betraktelig i løpet av de neste ukene. Spark og bevegelser blir stadig tydeligere etter hvert som fosteret vokser, legger på seg og skjelettet blir hardere. Når livmor og fosteret vokser vil dine organer bli presset ut og opp på for å gi plass. Mange opplever å bli raskere andpusten fordi det blir vanskeligere å trekke pusten dypt. For hver uke som går øker også trykket på venene i bena dine, og hormonet progesteron øker. Dette kan utvide årene og eventuelle plager med åreknuter forverres. Forsøk å være i holde deg jevnlig i aktivitet, bruk støttestrømper ved smerter eller tyngdefølelse og ha bena hevet når du sitter/ligger. De fleste vil oppleve at åreknutene går helt eller delvis tilbake etter fødsel.

Fosterets utvikling

De fleste organer er nå utviklet så babyen kan ha mulighet for å overleve utenfor livmoren. Huden er fremdeles rynket, og den er tynn og lett gjennomsiktig fordi barnet har lite underhudsfett. Fosterets hørsel forbedres, og barnet kan nå skille på lyder inne i og utenfor magen. Lungenes blodårer utvikles nå for å forberede babyen på å puste selv når den blir født. Fosterets lunger begynner å produsere stoffet surfaktant, som er nødvendig for å puste normalt når det blir født. Frem til fødselen er det fremdeles morkaken som utfører lungenes oppgave og forsyner fosteret med oksygen fra din blodsirkulasjon.

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 22 | Gravid i uke 24 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer