Gravid uke 22

Fosteret ligner nå mer og mer på en liten baby med lepper, øyevipper/øyebryn og små anlegg til tenner i gommene.

FOSTER UKE 22: Fosteret skiller mellom lys og mørke, selv om øyelokkene fremdeles er lukket. Døgnrytmen utvikles. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
FOSTER UKE 22: Fosteret skiller mellom lys og mørke, selv om øyelokkene fremdeles er lukket. Døgnrytmen utvikles. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fosterets alder er 20 uker i graviditetsuke 22.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 25 centimeter
Fosterets vekt: 460 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Magen vokser og gror. Det er normalt å føle noe kløe i huden når huden er tørr og strekkes. Intens kløe på magen med røde prikker, kan være en ufarlig hudsykdom (Polymorf svangerskapsdermatose - PEP/PUPP) som forsvinner etter fødselen. Hos noen er forklaringen på kløen trange galleganger inne i leveren. Tilstanden gir kløe i siste trimester, typisk mest intens kløe i håndflater og fotsåler, og verst om natten. Blodprøver vil avdekke forhøyede leververdier. Oppsøk jordmor/lege for vurdering og råd.

LES MER OM DETTE:
image: Hudsykdommer når du er gravid

Hudsykdommer når du er gravid

Den voksende livmoren presser tarmene oppover og ut av sin vanlige posisjon. Dette og svangerskapshormoner som gjør fordøyelsen tregere – kan gi mer luft i tarmene og luftsmerter. Husk å være i fysisk aktivitet, drikke rikelig med vann og spis fiberrik mat som hjelper tarmene å fungere optimalt.

På grunn av hevelser (ødemer) og svangerskapshormonet relaxin, kan du oppleve at skoene dine begynner å bli trange. Det kan derfor være lurt å investere i et par komfortable sko du kan bruke resten av svangerskapet.

Noen synes at negler og hår gror raskere enn vanlig, men andre opplever at de blir tørrere, mykere og lettere for å brekke/flise seg. Hormonelle endringer vil også medføre mer kroppshår hos de fleste. Dette er som oftest mest tydelig i ansiktet og på magen, armer og legger.

Mye av blodet som sirkulerer i kroppen din, blir nå transportert til livmoren for å bidra til fosterets utvikling. Mange gravide opplever perioder med blodtrykksfall, og kan oppleve å bli uvel/svimle for eksempel når de reiser seg raskt opp. Hvil oftere og lev livet i et litt roligere tempo. Lytt til kroppen din. Reis deg opp sakte. Husk også å spise regelmessig og ha gjerne med deg sunne snacks i veska ved behov. Små hyppige påfyll med næring og væske vil sørge for at blodsukkeret ditt ikke stiger/faller så for raskt.

image: Gravid: Slik bør du tilrettelegge treningen

Gravid: Slik bør du tilrettelegge treningen

Fosterets utvikling

Fosteret ligner nå mer og mer på en liten baby. Sansene utvikles ytterligere, med lepper, øyevipper/øyebryn og små anlegg til tenner i gommene. Fosteret skiller mellom lys og mørke, selv om øyelokkene fremdeles er lukket. Døgnrytmen til barnet utvikles med aktive perioder og søvnfaser. Det er fremdeles god plass i livmoren til bevegelse av armer, ben og resten av kroppen.

Gynekolog og jordmor har svart på spørsmål om uke 22:

Aktuelt for deg nå:

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-
Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 21 | Gravid i uke 23 | Alle uker