Gravid uke 22

Fosteret ligner nå mer og mer på en liten baby med lepper, øyevipper, øyebryn og små anlegg til tenner i gommene.

FOSTER UKE 22: Fosteret skiller mellom lys og mørke, selv om øyelokkene fremdeles er lukket. Døgnrytmen utvikles. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
FOSTER UKE 22: Fosteret skiller mellom lys og mørke, selv om øyelokkene fremdeles er lukket. Døgnrytmen utvikles. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 20 uker i graviditetsuke 22. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 28 centimeter
Fosterets vekt: 470 gram

Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Magen vokser og gror. Det er normalt å føle noe kløe i huden, særlig når huden er tørr og strekkes. Hos noen få er forklaringen på kløen trange galleganger inne i leveren som kommer grunnet graviditeten. Tilstanden gir kløe i siste trimester, typisk mest intens kløe i håndflater og fotsåler, og verst om natten. Blodprøver vil avdekke forhøyede leververdier. Ved mistanke om kløe grunnet gallestase skal man ta kontakt med legen eller jordmor for utredning og tiltak.

Den voksende livmoren presser tarmene oppover og ut av sin vanlige posisjon. Dette og svangerskapshormoner, som gjør fordøyelsen tregere, kan gi mer luft i tarmene og luftsmerter. Husk å være i fysisk aktivitet, drikke rikelig med vann og spis fiberrik mat, dette hjelper tarmene å fungere optimalt.

På grunn av hevelser (ødemer) og svangerskapshormonet relaxin, kan du oppleve at skoene dine begynner å bli trange. Hvis dette er tilfelle er det lurt å finne noen komfortable sko du kan bruke resten av svangerskapet.

Noen synes at negler og hår gror raskere enn vanlig, men andre opplever at de blir tørrere, mykere og lettere for å brekke/flise seg. Hormonelle endringer vil også medføre mer kroppshår hos mange. Dette er som oftest mest tydelig i ansiktet og på magen, armer og legger.

Mye av blodet som sirkulerer i kroppen din, blir transportert til livmoren for å bidra til fosterets utvikling. Mange gravide opplever perioder med blodtrykksfall, og kan oppleve å bli uvel/svimmel for eksempel når de reiser seg raskt opp eller står lenge. Hvil oftere og lev livet i et litt roligere tempo. Lytt til kroppen din. Reis deg opp sakte. Husk også å spise regelmessig og ha gjerne med deg sunn snacks i veska ved behov. Små hyppige påfyll med næring og væske vil sørge for at blodsukkeret ditt er mer stabilt.

Fosterets utvikling

Fosteret ligner nå mer og mer på en liten baby. Hos guttefoster er testiklene begynt på sin vandring fra buken.

Sansene utvikles ytterligere. Fosteret skiller mellom lys og mørke, selv om øyelokkene fremdeles er lukket. Døgnrytmen til barnet utvikles med aktive perioder og søvnfaser. Det er fremdeles god plass i livmoren til bevegelse av armer, ben og resten av kroppen. Fosteret er aktiv i livmoren og i tillegg til spark vil den også snu seg rundt og gjøre kollbøtter.

Gravid uke 21 | Gravid i uke 23 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer