Gravid uke 22

Fosteret ligner nå mer og mer på en liten baby med lepper, øyevipper/øyebryn og små anlegg til tenner i gommene.

FOSTER UKE 22: Fosteret skiller mellom lys og mørke, selv om øyelokkene fremdeles er lukket. Døgnrytmen utvikles. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
FOSTER UKE 22: Fosteret skiller mellom lys og mørke, selv om øyelokkene fremdeles er lukket. Døgnrytmen utvikles. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 20 uker i graviditetsuke 22.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 25 centimeter
Fosterets vekt: 460 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Magen vokser og gror. Det er normalt å føle noe kløe i huden når huden er tørr og strekkes. Intens kløe på magen med røde prikker, kan være en ufarlig hudsykdom (Polymorf svangerskapsdermatose - PEP/PUPP) som forsvinner etter fødselen. Hos noen er forklaringen på kløen trange galleganger inne i leveren. Tilstanden gir kløe i siste trimester, typisk mest intens kløe i håndflater og fotsåler, og verst om natten. Blodprøver vil avdekke forhøyede leververdier. Oppsøk jordmor/lege for vurdering og råd.

Den voksende livmoren presser tarmene oppover og ut av sin vanlige posisjon. Dette og svangerskapshormoner som gjør fordøyelsen tregere – kan gi mer luft i tarmene og luftsmerter. Husk å være i fysisk aktivitet, drikke rikelig med vann og spis fiberrik mat som hjelper tarmene å fungere optimalt.

På grunn av hevelser (ødemer) og svangerskapshormonet relaxin, kan du oppleve at skoene dine begynner å bli trange. Det kan derfor være lurt å investere i et par komfortable sko du kan bruke resten av svangerskapet.

Noen synes at negler og hår gror raskere enn vanlig, men andre opplever at de blir tørrere, mykere og lettere for å brekke/flise seg. Hormonelle endringer vil også medføre mer kroppshår hos de fleste. Dette er som oftest mest tydelig i ansiktet og på magen, armer og legger.

Mye av blodet som sirkulerer i kroppen din, blir nå transportert til livmoren for å bidra til fosterets utvikling. Mange gravide opplever perioder med blodtrykksfall, og kan oppleve å bli uvel/svimle for eksempel når de reiser seg raskt opp. Hvil oftere og lev livet i et litt roligere tempo. Lytt til kroppen din. Reis deg opp sakte. Husk også å spise regelmessig og ha gjerne med deg sunne snacks i veska ved behov. Små hyppige påfyll med næring og væske vil sørge for at blodsukkeret ditt ikke stiger/faller så for raskt.

Fosterets utvikling

Fosteret ligner nå mer og mer på en liten baby. Sansene utvikles ytterligere, med lepper, øyevipper/øyebryn og små anlegg til tenner i gommene. Fosteret skiller mellom lys og mørke, selv om øyelokkene fremdeles er lukket. Døgnrytmen til barnet utvikles med aktive perioder og søvnfaser. Det er fremdeles god plass i livmoren til bevegelse av armer, ben og resten av kroppen.

Gynekolog og jordmor har svart på spørsmål om uke 22:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 21 | Gravid i uke 23 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer