Gravid uke 21

Fosteret sin smakssans utvikles og blir bare bedre og bedre. Visste du at det du spiser kan påvirke smaken av fostervannet?

FOSTER I UKE 21: Medisinsk illustrasjon. NTB Scanpix/Shutterstock.
FOSTER I UKE 21: Medisinsk illustrasjon. NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 19 uker i graviditetsuke 21. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 27 cm
Fosterets vekt: 400 gram

Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Fosteret får bare økende og økende kontroll over sine bevegelser, samt blir sterkere, og du merker mer til spark og bevegelser. Rundt denne tiden kan det av og til være mulig for partner å kjenne spark på utsiden av magen. Du begynner kanskje også å legge merke til at barnet er rolig, sover og er våken til faste tider på døgnet.

Noen opplever å få en svak brun/mørk linje fra navlen og ned mot symfysebenet, denne kalles linea nigra. Det er pigmentforandringer som vanligvis vil gå spontant tilbake når barnet er født. Det kan også oppstå strekkmerker på mage, rumpe, lår, hofter og bryst når kroppen vokser og huden strekkes. Det varierer mye fra kvinne til kvinne om man får strekkmerker og eventuelt hvor mye. Det er også en arvelig komponent i det, så hvis din mor hadde strekkmerker er muligheten større for at du også får det – men det er ingen garanti og vil også varierer ut fra din situasjonen og din graviditet.

Kanskje opplever du allerede at magen i perioder blir hard med jevne mellomrom, og kanskje antydninger til noe som ligner lette kramper. Det er livmoren som trekker seg sammen og øver seg til fødsel, vi kaller det kynnere. Det er normalt såfremt de etter en periode går over, gjerne etter hvile eller skifte av stilling, de skal heller ikke være smertefulle. Når i svangerskapet man opplever de første kynnere variere fra kvinne til kvinne, sånn som mye annet i graviditeten. Noen merker dem allerede nå, men det er vanlig at man først kjenner dem mot siste halvdel av svangerskapet, altså 3 termin.

Fosterets utvikling

Fosterets blodsirkulasjon er nå helt velfungerende, og øyebryn og øyevipper er utviklet. Fosterets smakssans utvikles raskt, og man antar at det du spiser påvirker smaken på fostervannet som fosteret svelger. Smakssansene er enda ikke helt ferdig utviklet, men utviklingen går raskt, og etter hvert vil fosterets mulighet til å kjenne smaker medføre at han eller hun utvikler preferanse på smaker.

Fosteret kan registrere både lys og lyd som kommer gjennom alle lagene; bukveggen din, livmorveggen og fostervannet. Det kan reagere ved skarpt lys eller høye lyder. Noen gravide kjenner dette tydelig hvis de for eksempel legger seg i solen med magen bar eller hører på høy musikk.

Gravid uke 20 | Gravid i uke 22 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer