Gravid uke 21

Fosteret har nå utviklet smaksans. Visste du at det du spiser kan påvirke smaken av fostervannet?

FOSTER I UKE 21: Medisinsk illustrasjon. NTB Scanpix/Shutterstock.
FOSTER I UKE 21: Medisinsk illustrasjon. NTB Scanpix/Shutterstock.Vis mer

Fosterets alder er 19 uker i graviditetsuke 21.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 22 cm
Fosterets vekt: 400 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Fosteret har nå mer kontroll over sine bevegelser og du merker mer til spark og bevegelser. Rundt denne tiden kan det av og til være mulig for partner å kjenne spark på utsiden av magen. Du begynner kanskje også å legge merke til at barnet er rolig, sover og er våken til faste tider på døgnet.

Noen opplever å få en svak brun/mørk linje fra navlen og ned mot symfysebenet (Linea nigra). Det er pigmentforandringer som vanligvis vil gå spontant tilbake når barnet er født. Det kan også oppstå strekkmerker på mage, rumpe, lår og hofter når kroppen vokser og underhuden sprekker opp når huden strekkes. Det er ofte arvelig, så om din mor har det er muligheten større for at du får det – men det varierer også av situasjonen og din graviditet.

LES MER:
Normale hudforandringer i graviditeten

Normale hudforandringer i graviditeten

Kanskje opplever du allerede at magen i perioder blir hard med jevne mellomrom, og litt antydninger til noe som ligner mensmurring. Det er livmoren som trekker seg sammen og øver seg til fødsel., og vi kaller det kynnere. Det er normalt såfremt de etter en periode går over, gjerne etter hvile eller skifte av stilling.

Fosterets utvikling

Fosterets blodsirkulasjon er nå helt velfungerende, og øyebryn og øyevipper er fullt utviklet. Fosterets smakssans utvikles, og man antar at det du spiser vil påvirke smaken på fostervannet som fosteret svelger. Fosteret kan registrere både lys og lyd som kommer gjennom alle lagene; bukveggen din, livmorveggen og fostervannet. Det kan reagere ved skarpt lys eller høye lyder. Noen gravide kjenner dette tydelig hvis de for eksempel legger seg i solen med magen bar eller hører på høy musikk.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Jordmor og gynekolog har svart på spørsmål om uke 21:

Aktuelt for deg nå:

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Ishita Barua
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Marit Karlstrøm

Marit Karlstrøm

JORDMOR

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 20 | Gravid i uke 22 | Alle uker