Gravid uke 20

Halvveis i svangerskapet! Fosteret og livmoren vokser mye nå og mange opplever ømhet i korsryggen.

FOSTER I UKE 20: Suger på tommelen. Foto: NTB Scanpix/shutterstock
FOSTER I UKE 20: Suger på tommelen. Foto: NTB Scanpix/shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 18 uker i graviditetsuke 20. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 25 centimeter
Særlig i første trimester, men også ut i andre trimester, måler man såkalt CBL lengde, som står for crown-rump length, altså lengden fra hodet til rompen. Når fosteret blir større, slutter man å måle CBL. Lengden fra nå av vil være oppgitt i ca. lengde fra hode til tå
Fosterets vekt: 330 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Du er nå ferdig med halvparten av svangerskapets 40 uker. De fleste har vært på ultralyd og fått sett det lille barnet, og mange har fått vite om det er en gutt eller jente de venter på.

Hva skjer i kroppen din nå?

Toppen av livmoren har nå vokst opp på høyde med navlen, og det begynner å bli tydelig for alle at du er gravid.

På ultralyden undersøkes det blant annet hvor morkaken er plassert inne i livmoren. Om morkaken ligger langt ned mot livmorhalsåpningen, og helt eller delvis dekker den, såkalt placenta previa, kan det medføre blødninger i svangerskapet og komplikasjoner ved fødselen. Du vil da få ekstra oppfølging med ny time til ultralyd for å sjekke morkakens posisjon. Ofte vil problemet løse seg selv ved at morkaken flytter på seg. Morkaken er festet på livmorveggen, og vil hos de aller fleste trekke seg oppover når livmoren vokser og innen barnet fødes.

Mange opplever ømhet og smerter i korsryggen. Fosteret og livmoren vokser, og det medfører en ekstra belastning på korsryggen. Forsøk å hvile med jevne mellomrom. Avlaste ryggen og unngå å løfte tungt eller ugunstige og ensformige arbeidsstillinger over lengre tid.

Det er heller ikke uvanlig å bli plaget med leggkramper, kanskje særlig når du legger deg ned. Forsøk å rette ut bena og beveg ankler og tær mot leggen for å se om dette gjør at krampene går fortere over.

Fosterets utvikling

Jentefoster har nå en ferdig utviklet livmor, og 7 millioner anlegg til egg i eggstokkene. Det vil være 1-2 millioner anlegg til egg igjen når hun fødes. Testiklene hos guttefoster ligger enda i buken og det vil enda ta noe tid før de forflytter seg nedover.

Fosteret svelger og utvikler fordøyelsessystemet. Alle innvendige organer som lunger, fordøyelse, nyrer og immunsystem gror og utvikles, og skjelettet vokser seg sterkere.

Gravid uke 19 | Gravid i uke 21 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer