Gravid uke 19

Fosterets ben har vokst og er nå sterkere, sparkene blir stadig mer tydelige og lettere for deg å kjenne.

FOSTER UKE 19: Fosteret starter nå å dekkes med et fettlag, som skal beskytte barnets hud i fostervannet. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 19: Fosteret starter nå å dekkes med et fettlag, som skal beskytte barnets hud i fostervannet. Medisinsk illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 17 uker i graviditetsuke 19. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 15 centimeter (CRL mål som er crown-rump length/hode til rumpe)
Fosterets vekt: 270 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Du nærmer deg halvveis i svangerskapet! Fosteret vokser og gror, og magen vokser også. Mange opplever økt appetitt. Pass på å få i deg næringsrik og sunn mat, og reduser sukker og fett så godt du kan. En halvtimes fysisk aktivitet hver dag er fint for både deg og barnet.

På grunn av svangerskapshormonene og livmoren som begynner å ta opp plass i magen, vil mange etter hvert oppleve halsbrann og sure oppstøt. Du kan dempe plagene ved å unngå kaffe og sterk krydret mat. Spis hyppigere og mindre, og unngå å spise rett før du legger deg. Du kan også heve overkroppen litt når sover med en ekstra pute eller to. Noen får lindret plagene med et glass melk eller andre melkeprodukter. Det finnes også tabletter som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket. Forhør deg om hvilke tabletter som er anbefalt for gravide.

Som veldig mye annet i kroppen kan faktisk også synet forandre seg noe på grunn av hormonelle endringer i svangerskapet. Det er vanligvis forbigående, men oppsøk optiker ved behov og informer lege eller jordmor. Det er lurt å få utelukket at det ikke er andre underliggende årsaker som påvirker synet ditt. Mange opplever også forandringer i hudens pigment under graviditeten på grunn av økt pigmentering. De allerede mørke områdene på huden, slik som rundt brystvortene, kjønnsorganen, fregner og lignende blir mørkere. Det oppstår også lettere pigmentflekker. Husk solkrem om du er ute i solen.

Fosterets utvikling

Fosteret blir nå å dekkes med et fettlag, som skal beskytte barnets myke og sensitive hud når det ligger i fostervannet. Det meste av dette fettlaget forsvinner før barnet fødes, men mange har fremdeles et lag med fett på huden når de fødes. Fettlaget beskytter barnets hud og er temperaturregulerende, det trekker inn i barnets hud etter noen timer og trenger ikke tørkes av det nyfødte barnet.

Alle sansene og lungene utvikles nå ytterligere og fosterets ben har vokst og er nå proporsjonale med armene. Sparkene blir derfor mer og mer tydelige og hyppigere fremover. Brunt underhudsfett, som er spesialisert på varmeproduksjon er i gang med å dannes.

Gravid uke 18 | Gravid i uke 20 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer