Gravid uke 18

Fosteret gjesper og hikker. I denne, eller de neste ukene, er det rutinemessig ultralydundersøkelse.

FOSTER UKE 18: Mange kjenner nå spark og bevegelse fra fosteret. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Library
FOSTER UKE 18: Mange kjenner nå spark og bevegelse fra fosteret. Illustrasjon: NTB Scanpix/Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 16 uker i graviditetsuke 18. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 14 centimeter (CRL mål som er crown-rump length/hode til rumpe)
Fosterets vekt: 220 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Nå begynner en del å kjenne spark og bevegelser fra fosteret. De aller fleste opplever å kjenne bevegelser mellom uke 18-20, men det er store variasjoner. Så om du ikke kjenner noe ennå er det også helt normalt. Det er flere faktorer som påvirker når man kjenner bevegelse, blant annet avhenger det litt av barnets aktivitetsnivå, mors vekt og hvor morkaken er plassert. Om morkaken er festet mot din mage, kan den fungere som en støtdemper og det kan ta enda litt tid før du kjenner bevegelser. Kvinner som har født før kjenner også oftere liv tidligere enn førstegangsfødende.

I starten kan det være vanskelig å vite om det faktisk er fosteret du har kjent, eller om det bare er tarmbevegelser eller luft, da dette kan ligne. Noen kan også kjenne en slags kiling i magen. Det er med andre ord ikke bare å vite hva du faktisk kjenner. Men ikke fortvil, i løpet av de neste ukene vil bevegelsene bli mer og mer tydelig, og du vil over tid bli en ekspert på å kjenne igjen ditt barns bevegelsmønster og aktivitetsnivå.

GRAVID I UKE 18: Klar for ultralydkontroll? Vil du vite kjønnet? Illustrasjon: NTB Scanpix / Sciense Photo Libary
GRAVID I UKE 18: Klar for ultralydkontroll? Vil du vite kjønnet? Illustrasjon: NTB Scanpix / Sciense Photo Libary Vis mer

Det er vanlig å drømme mer under svangerskapet. Mange har også allerede nå merket at de sover litt dårligere. Det kan være vanskelig å finne gode stillinger, og man må ofte opp å tisse flere ganger om natten. Husk å ta vare på deg selv. Hvil med jevne mellomrom og sov gjerne litt på dagen om du har mulighet.

Noen opplever leggkramper og hevelser i føttene på grunn av økt væske i kroppen. Forsøk å variere stillinger og sitt gjerne med bena opp flere ganger i løpet av dagen.

Fosterets utvikling

Selv om øret ikke er helt ferdig utviklet enda, så vil fosteret kunne begynne å høre lyder. Hjerte slår nå normalt mellom 110 og 160 slag i minuttet.

Fosteret starter rundt denne tiden også å gjespe og hikke. Hikke er vanlig og ufarlig for fosteret, og kommer som et resultat av at den drikker fostervann. Etter hvert vil du kunne kjenne når fosteret hikker, som rytmiske bevegelser.

Ultralyd i uke 18

Mellom uke 18 og 20 får du tilbud om en ultralydundersøkelse. På ultralyden sjekkes barnets helse og utvikling, og man ser om det er ett eller flere barn i livmoren. Man ser også etter hvor morkaken er plassert, og at den og navlesnoren fungerer optimalt. Fosterets størrelse måles og det estimerer en termindato. Hvis man ønsker å vite barnets kjønn kan dette også stadfestes i de aller fleste tilfeller.

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 17 | Gravid i uke 19 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer