Gravid uke 17

Mange gravide føler seg ekstra varme nå. Økt blodvolum og raskere puls er årsaken.

FOSTER I UKE 17: Huden til fosteret er fremdeles tynn og gjennomsiktig, men får mer underhudsfett for hver dag som går. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
FOSTER I UKE 17: Huden til fosteret er fremdeles tynn og gjennomsiktig, men får mer underhudsfett for hver dag som går. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 15 uker i graviditetsuke 17. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 13 centimeter (CRL mål som er crown-rump length/hode til rumpe)
Fosterets vekt: 180 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din?

Blodvolumet i kroppen din øker med nesten 50 % i graviditeten. Hjertet ditt slår raskere og hardere, og hvilepulsen din kan øke med 10–15 slag i minuttet. Dette medfører at mange gravide føler seg ekstra varme og svetter mer enn vanlig.

Noen opplever å føle seg uvel, bli kvalme og svimle når de ligger på ryggen eller står stille over en lengre periode. Den voksende livmoren kan til en viss grad hindre blodgjennomstrømningen ved at den presser på den store venen i magen når man ligger på ryggen, og dette kan gi blodtrykksfall, og kalles vena cava syndrom. Dette er særlig aktuelt i siste trimester av graviditeten. Dette bør man unngå ved å heller legge seg på siden når man sover.

Hormonelle endringer i svangerskapet gir økt bevegelighet i leddene. Vektøkningen kan også gi økt belastning på skjelett, ledd og sener. Tyngdepunktet forandres og ryggmusklene belastes mer, og det kan bli noe vanskeligere å holde balansen.

Om du har arbeid som innebærer mye stillesitting/ståing, tunge løft eller på andre måter belastende arbeid, snakk med arbeidsgiver om tilrettelegging av arbeidsoppgavene dine. Det kan også være lurt å rådføre deg med legen eller jordmor.

Fosterets utvikling

Huden til fosteret er fremdeles tynn og gjennomsiktig og uten underhudsfett, men for hver dag som går får den mer kroppsfett. Dem vifter med tærne, sparker, dytter og turnerer rundt i magen. Ørene er nå ferdig med sin vandring og er riktig plassert.

Gravid uke 16 | Gravid uke 18 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer