Gravid uke 16

Noen kan allerede nå kjenne fosterbevegelser, men for mange vil det enda gå noen uker før man kan kjenne den lille sparke.

FIRE MÅNEDER GAMMELT FOSTER: I bakgrunnen ses navlestreng og morkake. Foto: NTB Scanpix / Sciense Photo Libary
FIRE MÅNEDER GAMMELT FOSTER: I bakgrunnen ses navlestreng og morkake. Foto: NTB Scanpix / Sciense Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 14 uker i graviditetsuke 16. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 11-12 centimeter (CRL mål som er crown-rump length/hode til rumpe)
Fosterets vekt: 144 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Noen kan allerede nå kjenne små lette bevegelser fra fosteret, men de aller fleste må vente enda noen flere uker. Hvor tidlig man kjenner liv varierer veldig, men de fleste kjenner det mellom uke 18-20. Om du har vært gravid tidligere kjenner man som oftest bevegelser tidligere enn om man er førstegangsgravid. De første bevegelsene oppleves ofte som et stort høydepunkt. Alt begynner nå å bli mer virkelig og båndene mellom deg og barnet føles kanskje tettere allerede.

Slimhinnen dine kan nå oppleves mer oppsvulmet på grunn av homonelle endringer. De er skjørere og mer lettblødelige. Mange opplever å lettere blø neseblod eller blø fra tannkjøttet når man pusser tenner. Slimhinnene i skjeden kan også føles ømme og hovne.

Det er normalt med økt utflod. Det skal beskytte underlivet for infeksjoner. Om du opplever at utfloden har farge eller er kornet, det klør eller svir i underlivet, eller lukter vondt bør du oppsøke lege for en vurdering.

Fosterets utvikling

Den siste tiden har fosterets hud blitt dekket av fint dun (lanugohår) for å holde fosteret varmt. Dunene vil forsvinne når det nærmere termindato, da mengden kroppsfett øker. Men selv når barnet er født vil man kunne se myke fine dun på deler av barnets kropp.

Musklene trenes og blir sterkere for hver dag, bevegelsene blir mer og mer koordinert. Barnet kan nå lage grimaser. Fingertupper har startet å utvikle fingeravtrykk. Fosteret bruker blant annet dagene på å bevege seg rundt inne i livmoren, samt øver på å svelge og puste.

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 15 | Gravid uke 17 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer