Gravid uke 15

Fosteret har nå dunete hår på hodet og øyenbryn.

FOSTERET I GRAVIDITETSUKE 15: Hodet er ikke så stort i forhold til resten av kroppen lengre, det er rettere og nakken er blitt lengre. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTERET I GRAVIDITETSUKE 15: Hodet er ikke så stort i forhold til resten av kroppen lengre, det er rettere og nakken er blitt lengre. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

,Fosterets alder er 13 uker i graviditetsuke 15. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 10,1 centimeter (CRL mål som er crown-rump length/hode til rumpe)
Fosterets vekt: 114 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Du begynner kanskje å vokse deg ut av klærne dine, og om det ikke har gjort det tidligere begynner graviditeten å synes på kroppen din. Mange venter på at magen skal ta skikkelig form og vise at du er gravid.

Ved første svangerskapskontroll vil blodprosenten din undersøkes. Noen kvinner har litt lite jernlager, dette vil i så tilfelle bli fanget opp og du vil bli anbefalt å ta jerntilskudd. Det er normalt at blodprosenten synker litt i løpet av svangerskapet på grunn av økt blodvolum.

Økt blodvolum, økende vekt og hormonelle endringer kan også føre til utposninger av vener, på bena vises dette som åreknuter, og i endetarmen som hemoroider. Åreknutene kan være ubehagelige, men er ikke farlige. Det kan gi god effekt å bruke støttestrømper/kompresjonsstrømper, samt verken stå eller sitte for lenge, men heller bevege seg innimellom. Det er også lurt å unngå forstoppelse, eksempelvis ved å spise mat som er rik på fiber og være i aktivitet.

Fosterets utvikling

Fosteret har nå dunete hår på hodet og øyenbryn. Fosteret vokser raskt, og hodet er ikke lengre så stort i forhold til resten av kroppen, det er rettere og nakken er blitt lengre. Fosteret svelger nå fostervann som gjør at nyrene starter å fungere, og omdanner fostervannet til urin som sendes ut i fostervannet igjen.

Tarmene har begynt å produsere mekonium, som vil være den første avføringen til barnet etter fødselen. Fosteret gjør små pusteøvelser, men får fortsatt oksygenet den trenger gjennom navlesnoren fra morkaken.

Gravid uke 14 | Gravid uke 16 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer