Gravid uke 15

Fosteret har nå dunete hår på hodet og øyenbryn.

FOSTERET I GRAVIDITETSUKE 15: Hodet er ikke så stort i forhold til resten av kroppen lengre, det er rettere og nakken er blitt lengre. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTERET I GRAVIDITETSUKE 15: Hodet er ikke så stort i forhold til resten av kroppen lengre, det er rettere og nakken er blitt lengre. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Fosterets alder er 13 uker i graviditetsuke 15. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Du begynner kanskje å vokse deg ut av klærne dine, og om det ikke har gjort det tidligere begynner graviditeten å synes på kroppen din nå. Mange venter på at magen skal ta skikkelig form og vise at du er gravid.

Fosterets lengde: 15 centimeter
Fosterets vekt: 100 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Ved første svangerskapskontroll vil blodprosenten din undersøkes. Noen kvinner har litt lite jernlager før de blir gravide, dette vil i så tilfelle bli fanget opp og du vil bli anbefalt å ta jerntilskudd. Vær oppmerksom på at jerntilskudd ofte kan gi en tregere fordøyelse. Det er normalt at blodprosenten synker litt i løpet av svangerskapet på grunn av økt blodvolum, og som oftest tar den seg litt opp igjen når man nærmer seg termin.

LES OGSÅ:
image: Seks vanlige misforståelser om graviditet

Seks vanlige misforståelser om graviditet

Økt blodvolum og hormonelle endringer kan også føre til utposninger av vener (varicer) på bena (åreknuter), i underlivet og rundt endetarm (hemoroider) Åreknutene kan være ubehagelige, men er ikke farlige. Det kan gi god effekt å bruke støttestrømper/kompresjonsstrømper. Forsøk også å være i bevegelse hver dag, drikk rikelig med vann og spis fiberrikt. Spør gjerne jordmor/lege om vurdering og råd.

Fosterets utvikling

Fosteret har nå dunete hår på hodet og øyenbryn. Frem til 16. uke vokser det svært raskt. Hodet er ikke så stort i forhold til resten av kroppen, det er rettere og nakken er blitt lengre. Fosteret svelger nå fostervann som gjør at nyrene starter å fungere og omdanner fostervannet til urin som sendes ut i fostervannet igjen.

Tarmene har begynt å produsere mekonium, som vil være den første avføringen til barnet etter fødselen. Selv om fosteret får oksygenet den trenger gjennom navlesnoren fra morkaken, har den allerede startet å gjøre små pusteøvelser.

image: Maten gravide bør unngå

Maten gravide bør unngå

Jordmor og gynekolog har svart på spørsmål om uke 15:

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 14 | Gravid uke 16 | Alle uker