Gravid uke 15

Fosteret har nå dunete hår på hodet og øyenbryn.

FOSTERET I GRAVIDITETSUKE 15: Hodet er ikke så stort i forhold til resten av kroppen lengre, det er rettere og nakken er blitt lengre. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTERET I GRAVIDITETSUKE 15: Hodet er ikke så stort i forhold til resten av kroppen lengre, det er rettere og nakken er blitt lengre. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 13 uker i graviditetsuke 15. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Du begynner kanskje å vokse deg ut av klærne dine, og om det ikke har gjort det tidligere begynner graviditeten å synes på kroppen din nå. Mange venter på at magen skal ta skikkelig form og vise at du er gravid.

Fosterets lengde: 15 centimeter
Fosterets vekt: 100 gram

Hva skjer i kroppen din nå?

Ved første svangerskapskontroll vil blodprosenten din undersøkes. Noen kvinner har litt lite jernlager før de blir gravide, dette vil i så tilfelle bli fanget opp og du vil bli anbefalt å ta jerntilskudd. Vær oppmerksom på at jerntilskudd ofte kan gi en tregere fordøyelse. Det er normalt at blodprosenten synker litt i løpet av svangerskapet på grunn av økt blodvolum, og som oftest tar den seg litt opp igjen når man nærmer seg termin.

Økt blodvolum og hormonelle endringer kan også føre til utposninger av vener (varicer) på bena (åreknuter), i underlivet og rundt endetarm (hemoroider) Åreknutene kan være ubehagelige, men er ikke farlige. Det kan gi god effekt å bruke støttestrømper/kompresjonsstrømper. Forsøk også å være i bevegelse hver dag, drikk rikelig med vann og spis fiberrikt. Spør gjerne jordmor/lege om vurdering og råd.

Fosterets utvikling

Fosteret har nå dunete hår på hodet og øyenbryn. Frem til 16. uke vokser det svært raskt. Hodet er ikke så stort i forhold til resten av kroppen, det er rettere og nakken er blitt lengre. Fosteret svelger nå fostervann som gjør at nyrene starter å fungere og omdanner fostervannet til urin som sendes ut i fostervannet igjen.

Tarmene har begynt å produsere mekonium, som vil være den første avføringen til barnet etter fødselen. Selv om fosteret får oksygenet den trenger gjennom navlesnoren fra morkaken, har den allerede startet å gjøre små pusteøvelser.

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget. Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 14 | Gravid uke 16 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer