Gravid uke 13

Vekten din begynner å øke, og mange føler seg mer tørste og sultne.

EN GUTT: Bilde av et foster i graviditetsuke 13. Nå kan man se kjønnet til fosteret - her er det helt tydelig et guttefoster. Foto: NTB Scanpix/ Science Photo Libary
EN GUTT: Bilde av et foster i graviditetsuke 13. Nå kan man se kjønnet til fosteret - her er det helt tydelig et guttefoster. Foto: NTB Scanpix/ Science Photo Libary Vis mer

Fosterets alder er 11 uker i graviditetsuke 13. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 8,5 centimeter
Fosterets vekt: 35 gram

For mange kjennes det godt å kunne ta opp igjen trening og fysisk aktivitet, hvis man har følt seg kvalm og uvel i første trimester er de fleste bedre nå. Forsøk å være aktiv minst 30 min daglig. Du trenger ikke presse deg, lytt til kroppen og formen din. Ta i såpass at du puster tyngre enn vanlig, men klarer å snakke mens du holder på. Du kan ta i mer, bare du ikke får smerter eller ubehag.

LES OGSÅ:
image: Hva er normal vektøkning i svangerskapet?

Hva er normal vektøkning i svangerskapet?

Kondisjonstrening med moderat intensitet anbefales. Moderat styrketrening, særlig for muskler i rygg og mage, er bra. Unngå aktiviteter med stor risiko for fall eller harde støt mot magen, som kampsport, håndball, fotball og stuping. Har du opplevd tidligere spontanaborter eller blødninger i denne graviditeten, bør du rådføre deg med jordmor/lege for å få tilpassede råd om trening.

Forskning viser at fysisk aktivitet kan redusere risikoen for svangerskapsdiabetes med 50-75%, og risikoen for svangerskapsforgiftning med 35 % - så her har du alt å vinne!

I løpet av svangerskapet øker blodvolumet i kroppen din med opptil 50%, og du vil kanskje allerede nå merke at hjertet ditt slår rasker. Vekten begynner å øke, og mange føler seg mer tørste og sultne. Pass på å få i deg næringsrik mat og bruk vann som tørstedrikk. Reduser så godt du kan inntak av sukker og fett.

Fosterets utvikling

Ved begynnelsen av denne uken er fosteret 6-7 cm langt. Fosteret har god plass i livmoren, beveger seg mye og bruker livmorveggene som trampoline – men enda er det noen uker til du kan kjenne spark og bevegelser.

Testikler eller eggstokker er formet. Leveren er nå ansvarlig for dannelsen av de røde blodcellene, siden tar milten og deretter benmargen over denne oppgaven.

Jordmor og gynekolog har svart på spørsmål om uke 13:

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Aktuelt for deg nå:

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Martha Lamøy
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-