Gravid uke 13

Vekten din begynner å øke, og mange føler seg mer tørste og sultne.

EN GUTT: Bilde av et foster i graviditetsuke 13. Nå kan man se kjønnet til fosteret - her er det helt tydelig et guttefoster. Foto: NTB Scanpix/ Science Photo Libary
EN GUTT: Bilde av et foster i graviditetsuke 13. Nå kan man se kjønnet til fosteret - her er det helt tydelig et guttefoster. Foto: NTB Scanpix/ Science Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fosterets alder er 11 uker i graviditetsuke 13. (Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder)

Fosterets lengde: 8,5 centimeter
Fosterets vekt: 35 gram

For mange kjennes det godt å kunne ta opp igjen trening og fysisk aktivitet, hvis man har følt seg kvalm og uvel i første trimester er de fleste bedre nå. Forsøk å være aktiv minst 30 min daglig. Du trenger ikke presse deg, lytt til kroppen og formen din. Ta i såpass at du puster tyngre enn vanlig, men klarer å snakke mens du holder på. Du kan ta i mer, bare du ikke får smerter eller ubehag.

Kondisjonstrening med moderat intensitet anbefales. Moderat styrketrening, særlig for muskler i rygg og mage, er bra. Unngå aktiviteter med stor risiko for fall eller harde støt mot magen, som kampsport, håndball, fotball og stuping. Har du opplevd tidligere spontanaborter eller blødninger i denne graviditeten, bør du rådføre deg med jordmor/lege for å få tilpassede råd om trening.

Forskning viser at fysisk aktivitet kan redusere risikoen for svangerskapsdiabetes med 50-75%, og risikoen for svangerskapsforgiftning med 35 % - så her har du alt å vinne!

I løpet av svangerskapet øker blodvolumet i kroppen din med opptil 50%, og du vil kanskje allerede nå merke at hjertet ditt slår rasker. Vekten begynner å øke, og mange føler seg mer tørste og sultne. Pass på å få i deg næringsrik mat og bruk vann som tørstedrikk. Reduser så godt du kan inntak av sukker og fett.

Fosterets utvikling

Ved begynnelsen av denne uken er fosteret 6-7 cm langt. Fosteret har god plass i livmoren, beveger seg mye og bruker livmorveggene som trampoline – men enda er det noen uker til du kan kjenne spark og bevegelser.

Testikler eller eggstokker er formet. Leveren er nå ansvarlig for dannelsen av de røde blodcellene, siden tar milten og deretter benmargen over denne oppgaven.

Aktuelt for deg nå:

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 12 | Gravid uke 14 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer