Gravid uke 12

Andre trimester står på trappen. Risikoen for spontanabort er nå mye mindre. Har du vært plaget av kvalme og uvelhet, kan det hende du nå vil føle deg bedre fremover.

FOSTER UKE 12: I løpet av denne uken dannes negler på fingre og tær. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 12: I løpet av denne uken dannes negler på fingre og tær. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 10 uker i svangerskapsuke 12. Les mer om hvordan vi beregner svangerskapsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde er rundt 5,5 centimeter.

Fosteret veier rundt 10–20 gram.

Hva skjer i kroppen din nå?

Dette er slutten på første trimester. Risikoen for misdannelser avtar nå, det samme gjelder faren for spontanabort. Mange føler at kvalmen avtar og energien så smått begynner å vende tilbake. For noen tar det litt lengre tid, men ikke fortvil, de aller fleste merker en bedring i andre trimester.

Forsøk å være fysisk aktiv i minst 30 min daglig, få i deg næringsrik mat, hvil og ta hensyn til at kroppen din er i forandring. Husk at kroppen din gjør en stor jobb, det krever energi å ha et barn som vokser i magen.

Kanskje har du nå vært på din første svangerskapskontroll. Der vil det blant annet tas blodprøver på enkelte sykdommer som kan påvirke svangerskapet og fosteret, og blodtypen din bestemmes. Blodprosenten og jernlageret ditt sjekkes også. Resultatet av blodprøvene føres opp på helsekortet.

Husk at du alltid skal ha med deg urinprøve og helsekortet alle svangerskapskonsultasjonene. Blodtrykk og urinprøve sjekkes på hver konsultasjon.

Rundt denne tiden vokser livmoren din over symfysebenet. Fosteret veier mellom 10–20 gram. Det er fremdeles vanskelig å se at du er gravid, men magen kan virke noe større og nesten litt oppblåst.

RUNDERE HODEFORM: Øyelokkene er dannet, men øynene er forsatt lukket. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
RUNDERE HODEFORM: Øyelokkene er dannet, men øynene er forsatt lukket. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Fosterets utvikling

Fosterets hodeform er nå blitt rundere og øyelokkene er dannet. De er imidlertid fremdeles lukket og vil ikke åpne seg før 5 -7 måned i svangerskapet. I løpet av denne uken dannes negler på fingre og tær. De vokser nokså sakte og når fingertuppene først rundt uke 32, og tåspissene i uke 36.

Gravid uke 11 | Gravid uke 13 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer