Gravid uke 11

Fosterets ansiktet er fremdeles bredt, øyelokkene ligger litt langt fra hverandre og øyelokkene er fremdeles sammenvokste.

FOSTER UKE 11: Nå begynner fosteret å ligne mer på et lite menneske. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 11: Nå begynner fosteret å ligne mer på et lite menneske. Illustrasjon: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Fosterets alder er 9 uker i graviditetsuke 11.
Slik beregner vi graviditetsuke og fosterets alder.

Hva skjer i kroppen din nå?

Du nærmer deg slutten av svangerskapets første trimester. Om du har vært mye kvalm eller følt deg trett og i dårlig form, hold ut! De fleste pleier å føle seg bedre i løpet av de neste 14 dagene. Kanskje har du ingen særlig andre tegn på at du er gravid enn at mensen fremdeles uteblir.

Mange gleder seg nå til å få noen flere tegn fra den lille i magen. Noen er bekymret for at de ikke vet om alt er bra. Om noen få uker vil det for mange være mulig å få lyttet til barnets hjertelyd hos jordmor/lege. Men fremdeles må du vente noen flere uker for å få mer håndfaste bevis på at det er en liten baby som vokser og gror der inne.

Mange lurer på når de bør fortelle omverdenen om graviditeten. Å fortelle nyheten og snakke om barnet i magen, gjør det ofte litt mer virkelig. Det kan også være godt å ha noen å prate med om man for eksempel skulle være så uheldig at svangerskapet ikke utvikler seg som normalt. Når andre trimester nærmer seg reduseres også risikoen for spontanabort betraktelig, og man regner risikoen for helt ned i 3% når man har kommet til uke 12.

TRYGT BESKYTTET: Fosteret er 4,5 centimeter langt og ligger trygt beskyttet i din livmor. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock
TRYGT BESKYTTET: Fosteret er 4,5 centimeter langt og ligger trygt beskyttet i din livmor. FOTO: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Fosterets utvikling

Nå begynner fosteret å ligne mer på et lite menneske. Organsystemet modnes og utvikles. Ansiktet er fremdeles bredt, øyelokkene ligger litt langt fra hverandre og øyelokkene er fremdeles sammenvokste. Ørene sitter enda lavt på det store hodet, som utgjør nesten halvparten av fosterets totale lengde. Bena er korte, men lårene er lengre enn leggene. Mot slutten av uken vil fosterets tarmer trekkes inn i bukhulen samtidig som bukveggen utvikles og lukkes.

Spørsmål til gynekolog, lege og jordmor om uke 11:

Aktuelt for deg nå:

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Mette Haase Moen

Mette Haase Moen

GYNEKOLOGI

Send inn spørsmål

Kilder:

Denne graviditetsguiden; uke for uke, er i sin helhet omskrevet, utvidet og oppdatert av jordmor Kristina Jacobsen, august 2018. Referanser: Helsenorge.no, Relis.nohelsedirektoratet.no, legeforeningen.no (veileder i fødselshjelp) "Propedeutisk pediatri» Per H. Finne og Martin Seip, 2007, Universitetsforlaget.Denne graviditetsguiden ble opprinnelig skrevet i august 2006 av Rebekka Johnsen Wangensteen, lege.

Gravid uke 10 | Gravid uke 12 | Alle uker