Gravid uke 10

Mange har sin første svangerskapskontroll denne uken. Du bærer ikke lenger et embryo, men ett foster etter denne uken.

FOSTER UKE 10: Halen forsvinner, ganen utvikles og overleppen formes. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix / Shutterstock
FOSTER UKE 10: Halen forsvinner, ganen utvikles og overleppen formes. Illustrasjonsbilde: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 8 uker i svangerskapsuke 10. Les mer om hvordan vi beregner svangerskapsuke og fosterets alder

Fosterets lengde: 3,5 centimeter
Fosterets vekt: 2,5 – 4 gram

Svangerskapskontroll

Hvis du ikke allerede har vært hos lege eller jordmor, bør du bestille din første svangerskapskonsultasjon nå. Dersom du har mange spørsmål kan du skrive dem ned, ofte glemmer man det man lurer på når man sitter på kontoret. Alle svangerskapskontroller hos jordmor/lege i det offentlige er gratis. I de fleste kommuner kan du velge om du vil ha oppfølgingen i svangerskapet hos jordmor eller lege, eller kombinere disse tilbudene. Den første svangerskapskontrollen tas ofte hos fastlegen da den blant annet innebærer blodprøver.

På den første konsultasjonen vil du få en del spørsmål om sivilstand, helse, levesett og lignende for at lege/jordmor skal kunne danne seg et bilde av deg, ditt svangerskap og hva du har behov for av informasjon og oppfølging. Det vil føres ned på et helsekortet, som du tar med på alle fremtidige svangerskapskonsultasjoner og når du skal føde.

Fosterets utvikling denne uken

Ved slutten av denne uken er de fleste organsystemer anlagt, og dette markerer slutten av det vi kaller embryonalperioden. Fra nå av snakker vi om føtalperioden, og det voksende livet inni deg betegnes som et foster. Embryoets hale forsvinner i denne uken, fingrene og tærne er nå lett gjenkjennelige. Både øyne og ører blir tydeligere, og nå er det ikke lenger vanskelig å se at dette skal bli et menneske. Produksjon av urin begynner en gang mellom denne og 12. uke. Ganen formes og overleppen utvikles ferdig.

Fosteret er ca. 3,5 cm langt, og den endelige kroppsformen er nå lett å kjenne igjen. Livmoren din er på størrelse med en liten grapefrukt.

Gravid uke 9 | Gravid uke 11 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer