Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svangerskapsforgiftning?

Spørsmål

Svangerskapsforgiftning/HELP
Jeg er 34 fullgåtte svangerskapsuker i dag, og er bekymret for å utvikle svangerskapsforgiftning. Den siste uken har jeg vært plaget med hodepine i pannen, litt sånn stresshodepine følelse. Jeg har fått litt vann i kroppen + 1 og er øm i øvre del av magen. På kontroll i uke 31 var blodtrykket mitt 105/65. Men blodtrykket har stort sett vært på 120/80, på første kontroll var det 140/80. Etter jeg fikk hodepine og vann i kroppen har jeg både vært på kontroll i uke 33 + 3. Da var første måling av bt 120/88, kontroll måling etter 15 min var 110/77. Urin var ok. I dag 34 + 0 var på ordinær svangerskapskontroll, da var bt 130/82 og urin var ok. Jordmor virket ikke noe bekymret over dette og trodde det at jeg er øm opp mot ribbein/stikkende smerte av og til kom av at baby har snudd seg og ligger å trykker/sparker opp mot ribbein. Hun syns bt var helt ok med tanke på at jeg nærmer meg sluttet og at det var tilnærmet lik bt i uke 12. Jeg liker ikke at det har steget så raskt, kan jeg slå meg til ro at dette er normalt, hvor fort kan komplikasjoner oppstå? Liker heller ikke at jeg har mest vondt på høyre side, baby sparker til venstre, men smerten er ikke konstant. Hodepinen sitter i pannen og er ikke så plagsom at jeg har synsforstyrrelser, jeg jobber 50 % på kontor og klarer det uten å ta tabelleter, men har hele tiden en pressende følelse i hode. Burde jeg slå meg til ro at alt er normalt. Skal til ny kontroll om to uker, men fått bedskjed om å ta kontakt hvis noe endrer seg. Er to uker vel lenge? Er redd for at noe kan utvikle seg fort, eller tar det lengre tid for eventuell svangerskapsforgiftning eller HELP å utvikle seg? Hva skal jeg være oppmerksom på? Er det noe jeg kan gjøre, tenker livstil? Dette er vår siste og enste sjanse til å få barn, da det er vårt siste IVF forsøk, vil dermed være mest mulig føre var.Relevante sykdommer/medisiner: Tar levaxin mot lavt stoffskifte

Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

Symptomene som kan tyde på en mulig svangerskapsforgiftning er høyt blodtrykk (lik eller over 140/90 mmHg), påvist protein i urin, rask vektøkning pga. økt vann i kroppen (ødemer), hodepine og/eller magesmerter.

Disse symptomene k a n tyde på en svangerskapsforgiftning, men må ikke det.

Spesielt i slutten av svangerskapet er det helt normalt å utvikle litt ødemer eller få litt hodepine/ magesmerter eller at blodtrykket stiger litt. Disse symptomene er altså ganske relative og det er av og til vanskelig å tolke dem.

Hos deg høres det ut som om du ikke må bekymre deg nå.
Blodtrykket ditt har steget men er fortsatt under 140/90mmHg. Dette er et godt tegn! Like bra er det at urinen din er helt normal og at det er kun litt vann i kroppen din.
Hodepine og magesmerter kan være normale, men hvis de forverres/forandres bør du helst oppsøke legen/jordmoren din allerede før den avtalte kontrolltimen. Ellers det riktig med en kontroll om to uker.

Det er dessverre ikke mye som du kan gjøre mot en muligens svangerskapsforgiftning. Det viktigste er at du prøver å roe deg ned, å slappe av og å unngå for mye stress.

Men hvis du føler deg fortsatt usikker så bør du helst spør om en kontrolltime. Det er alltid bedre å få sjekket det helst en gang for mye enn en gang for lite!

Ønsker deg lykke til!