Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skal jeg be om en sykemelding?

Spørsmål

Jeg er 30 år, fikk en sønn i juni ifjor, og er nå i uke 22+6 med vår neste. Jeg jobber som avd leder i et konsern hvor vi selger til mange butikk-kjeder. Jeg har ansvaret for alt av salgs- og markedsføringsarbeid, samt personalansvar for x antall personer.
Jeg var frisk sist svangerskap, men fikk problemer med nattesøvn siste halvdel av svangerskapet, og gikk 50% sykemeldt fra uke 27. På tampen av svangerskapet utviklet jeg svangerskapsforgiftning, og fødselen ble derfor satt igang i uke 37. Jeg har ingen problemer med å sovne nå, og er i fin fysisk form.
Det jeg sliter med er at jeg er veldig sliten. Søvn er nok stikkordet også nå, da guttungen våkner tidlig(5-6 om morgenen) og er oppe 1-2 ganger hver natt. Jeg legger meg stort sett rundt halv åtte hver kveld, og sovner en time etter det. Er avhengig av å få meg et par kopper kaffe om dagen, men drikker aldri mer enn tre. Fungerer greit på jobb, men har det litt tøft utpå ettermiddagene.
Typen min, og venninner mener jeg bør be om sykemelding. Men de er naturligvis "snille" og vil at jeg skal ha det best mulig. Jeg vet mange er slitne både som småbarnsforeldre, og gravide, og trenger bare en faglig vurdering på hva som er mest fornuftig, alt i alt. Jeg holder nok ut i mange uker til, og trives godt på jobben. Men jeg er som sagt svært sliten. Kan dette påvirke muligheten for at jeg utvikler svangerskapsforgiftning igjen? Jeg var inne på føden fredag etter at jeg ringte de - jeg har hatt en del menssmerter i det siste. Det har gitt seg nå i helga. De fant en del bakterier i urin, og tok prøve av livmorhalsen.

Jeg vet jeg utsetter meg for en del stress slik det er idag. Det jeg lurer på er vel kanskje i hvor stor grad stress vil påvirke fosteret negativt. Hva vil du råde meg til?... Jeg vet jeg får sykemelding om jeg går til legen, men er det riktig av meg?

Svar

Hei.
Det står respekt av innstillingen din! Det er flott med slike ansatte. Når det er sagt, er det viktig å ta hensyn til sin egen helse når en er gravid. Det er mange som mener at en trenger sykemelding når en blir gravid. Men det du egentlig trenger er tilrettelegging på jobb. Det begynner en med først. Arbeidsgiver har plikt til å tilrettelegge jobben for gravide. Det skal tilpasses individuelt der spørsmålet er hva kan gjøres på jobben din slik at du kan klare jobben din og likevel ta vare på helsa di.

At du har hatt svangerskapsforgiftning forrige gang, er noe du skal ta hensyn til. Det er en viss økt sjanse for at du får svangerskapsforgiftning igjen, slik at det er viktig å ta hensyn til dette og kjenne etter hvilke signaler som kroppen din sender. Er den sliten så må du hvile. Er du trøtt, så sover du. Det er fint at du får mye hvile ved å legge deg tidlig.
Kan du få litt mer hjelp av far og evt andre som kan ta i et tak nå fram over? Kan du få andre til å ta husvask og annet? På den måten frigjør du litt energi og tid slik at du kan ta deg av lek og moro med barnet ditt og kan hvile deg ekstra når det trenges.

Stress har absolutt en innvirkning på svangerskapet og på fosteret.
Du skal gå mange uker gravid enda, og bør nok planlegge litt framover. Har en for lite hvile og overskudd, en stressende jobb, kan dette gjøre at barnet vokser mindre enn det skal. Men her blir du nok fulgt opp på poliklinikken siden du hadde svangerskapsforgiftning forrige gang. Så det må vurderes når du kommer lengre ut i graviditeten.

For mange kan det være godt å komme på jobb, og at en får brukt hodet litt og tenkt på andre ting enn bare seg selv og magen. Så her er det mange faktorer som spiller inn.
Nå er du jo tidlig i svangerskapet og kan se ann tida litt.
Jeg foreslår at du undersøker hvor mye tilrettelegging du kan få. Minn din leder på at med tilrettelegging, kan de beholde deg på jobb helt til uke 37. Men ved lite velvilje og ingen tilrettelegging, kan det hende at du må ut i sykemelding tidlig. Din sjef tjener alltså på å tilrettelegge din jobb, for da holder du lengre i jobb!! Godt argument for å få en arbeidsdag som du kan klare!!!
Hvis de ikke kan klare å tilrettelegge jobben din, bør du undersøke muligheten for å få svangerskapspenger i steden for sykemelding. (fordeler med svangerskapspenger kontra sykemelding; les på nav.no)

At du etterhvert går i 20%-30%sykemelding slik at du har det greit på jobb og fortsatt har litt overskudd når du kommer hjem, høres også fornuftig ut. Spesielt hvis du ikke får tilrettelegging og avlastning av arbeidsoppgaver. Og særlig hvis ditt blodtrykk øker tidlig i graviditeten.
Når du skal redusere på jobben, er det bare du som kan avgjøre.
Det er ingen som takker deg for å slite deg ut, men det kan jo være greit å snakke med leder for å se hva en kan gjøre med din situasjon. For mindre jobb, det trenger du snart!!!
Lykke til!