Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bør jeg ta abort?

Spørsmål

Da jeg ble gravid med mitt første barn gjorde jeg alt riktig: Drakk ikke alkohol + tok b-folat + spiste ingen "farlig mat for gravide" ++ f.o.m. en måned før jeg ble gravid og hele resten av svangerskapet. Nå er jeg gravid for annen gang og føler at jeg har gjort alt feil og lurer på om jeg derfor burde ta abort.

Jeg ble mest sannsynlig gravid mellom 22. og 28.nov. 25.okt tok jeg rubellavaksine! 26.nov drakk jeg tre glass vin, 7.des drakk jeg 1 glass vin, 10. des drakk jeg to øl. Jeg spiste reinsdyrkjøtt fra Varanger 18.des, jeg spiste masse spekemat 7.des. Jeg hadde omgangssyken med oppkast og diare 27.-28.nov. Jeg har ikke tatt b-folat før 17.des (det var denne datoen jeg testet pos på tre gravidtester). Brukte Cerazette-minipiller 25.okt-15.nov. Påvist kluss med stoffskiftet mitt etter forrige graviditet. Ammer masse og bærer masse på barnet mitt på 8,5 mnd og 11 kg, og sover veldig lite om natta pga barnet som gråter.

Jeg leser at hormonforstyrrelser kan skade foster, og tenker på stoffskiftet mitt, ammingen min, minipillene jeg tok. Jeg leser at tunge løft kan skade foster, at lite søvn gir svangerskapsforgiftning, at man ikke må bli gravid før 3 mnd etter tatt rubellavaksine, at alkohol skader foster, at becquerel skader foster, at barn unnfanget under ett år etter forrige graviditet er utsatt for helsefarer, osv.

Hadde jeg bare gjort én av disse "gale tingene" hadde jeg ikke tenkt så mye på det. Men nå føler jeg at disse 100 faktorene tilsammen har skadet/skader fosteret. Tror du at fosteret mitt er skadet? Burde jeg vurdere abort? Burde jeg bestille ultralyd-time asap? Vil ultralyd på et så tidlig stadium kunne avdekke fosterskader?

Hjelp!

PS: Jeg gikk også med hold-in-undertøy som strammet veldig over hele magen den 17.des....

Kvinne, 27 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet.

Skjønner godt at du blir bekymret. Det er mange advarsler om ting man ikke bør gjøre som gravid. Heldigvis er mye av disse advarslene mer "for sikkerhets skyld"-advarsler. Det at du tar opp dette, viser jo at du er veldig bevisst på kroppen din og helse, og bare det er jo et veldig godt utgangspunkt.
Jeg skal prøve å gå gjennom de punktene du nevner.

Du er nå ca 6-7 uker på vei (siden man regner at siste menstruasjon er ca 14 dager før du ble gravid, og det er dette man regner fra).
Det er VELDIG mange som har drukket alkohol før de vet at de er gravide. Norsk gynekologisk forening anbefaler total-avhold fra alkohol, men har registrert at mange som deg da bekymrer seg unødvendig. De har derfor kommet med en uttalelse

"(...)sammenhengen mellom lavt alkoholinntak over kort tid, som inntak av noen få alkoholenheter i tidlig graviditet, og føtal skade, kun har fått betegnelsen "mulig". Kampanjen er imidlertid ikke nyansert nok til at dette framkommer, og kan gi inntrykk av at ethvert alkoholinntak vil medføre skade. "
Kilde: legeforeningen.no

Det er altså ikke bevist at et slikt tilfeldig inntak av alkohol skal gi noen fosterskade. Det er også slik at tidlig i graviditeten er det mest celle-deling som foregår. Om det da kommer en alvorlig skade, kan det tenkes at det kan ende i spontanabort. Om det ikke er noen skade, er det mest sannsynlig at fosteret har det helt fint!

På grunn av et naturlig skille mellom deg og fosteret inni morkaken, vil ikke vanlig omgangssyke påvirke fosteret.

Når det gjelder reisdyrskjøtt, er det anbefalt at gravide ikke får i seg mer enn 40.000 becquerel i året. For Varanger var det ihvertfall en grense i 2007 på at reinkjøtt ikke skulle innholde mer enn 3 000 becquerel per kilo reinkjøtt. Ellers var det ikke egnet som mat. Du kan da altså spise ca 13 kilo av dette kjøttet ila graviditeten. Det er klart at du bør jo helst ha minst mulig i deg, men ut ifra dette, skal du ikke bekymre deg for dette.

Når det gjelder spekemat, så vil jeg henvise til linken øverst om Listeria. Det er hovedsaklig denne parasitten man er redd for ved spekemat.
Samtidig er informasjonen fra offentlige hold: "Sannsynligheten for at fosteret tar skade av noe du spiser er liten, men norske mat- og helsemyndigheter anbefaler likevel gravide å følge rådene."

Folat er det mange som ikke tar i begynnelsen. Den skal redusere risiko for ryggmargsskader. Begynn nå, så har du ihvertfall startet så tidlig som du kunne.

Cerazette ikke vist å ha skadelig effekt når man blir gravid mens man står på denne typen p-pille/minipille. Du sluttet også i forkant, så kan ikke se at dette skal ha noen betydning.

Tunge løft tidlig i graviditeten skal ikke ha så mye å si. Fosteret er under en centimeter nå, og er godt beskyttet. Men dette kan du tenke på mer etterhvert som magen blir større.
Det samme med hold-in... ingen påvirkning!

Jeg fant en artikkel om dette med lite søvn og svangerskapsforgiftning. Det var også forbundet med for mye søvn. (Under 5 timer per natt eller over 10 timer per natt). Imidlertid var forskjellen at de med "normal søvn" hadde et overtrykk på 114 i gjennomsnitt, mens de med "unormal søvn" hadde 118. Det var likevel en forskjell, og det resulterte i at flere fikk svangerskapsforgiftning. De fleste fikk likevel ikke dette.
Jeg synes ikke at en litt øket risiko for dette, skal gjøre at du skal ta abort.

Når det gjelder rubella-vaksinen, så er det ikke vist at vaksine som er gitt i tidlig graviditet har gitt fosterskade. Folkehelseinstituttet skriver:

"Rubella- og MMR-vaksine er kontraindisert til gravide. I systematiske registreringer har det imidlertid aldri vært rapportert fosterskade når rubellavaksine er gitt i tidlig graviditet [3]. Utilsiktet rubellavaksinering tidlig i svangerskapet er derfor ikke indikasjon for provosert abort. "
http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_6039&MainArea_5661=6039:0:15,4488:1:0:0:::0:0&MainLeft_6039=6041:68706::1:6043:18:::0:0

Som en konklusjon vi har ingen garantier i livet. Noen får barn med misdannelser etter å ha gjort "alt riktig".
Om du er bekymret kan du be fastlegen din henvise deg til en såkalt tidlig ultralyd. Denne tas da ca uke 12, og du har rett til å få den om du er bekymret ut ifra det overnevnte. Den kan heller ikke gi deg 100% garanti, men kan gjøre at du kanskje slapper litt mer av.

Ut ifra det du skriver, anbefaler jeg deg ikke å ta abort ut ifra det du nevner.

Håper dette gav deg svar på de tingene du lurte på.

Ønsker deg masse lykke til videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-