Bekymret gravid

Spørsmål

Hei, jeg er endelig gravid etter å ha prøvd siden 2012. Dette er et prøverørsbarn så jeg bekymrer meg for den minste ting i svangerskapet. Jeg er nå 32+1 uker gravid og har noen spørsmål til deg, som jeg håper du kan svare på.

1) legen min har tatt blodprøver av meg når jeg var i uke 12 og i uke 31 der crp var forhøyet. I uke 12 var den på 13 og i uke 31 har den steget til 23. Resten av blodprøveresultatene er i orden. Jeg får ikke noe forklaring på hvorfor den er høy og stiger. Jeg føler meg ikke syk, men bekymrer meg at dette kan skade fosteret. Legen tar ingen ytterligere prøver av meg.

2) Jeg er plaget med mye hodepine hver dag, og har siste uka fått synsforstyrrelser der jeg ser små fluer som flyger foran øynene. Dette oppstår når jeg ser ut vinduet i dagslys eller f.eks når jeg ser på hvite vegger/tak. Blodtrykket og urinprøver har vært fine hele veien. Jeg blir ikke særlig fulgt opp nærmere pga dette.

3) Jeg var i dag på ultralyd for å sjekke morkakeplasseringen da den lå litt lavt tidligere. Den har trukket seg opp. Jordmor som foretok undersøkelsen sjekket også vekt på fosteret, hodemålet var normalt men magemålet var under gjennomsnittet. Vektestimeringen er -10%. Jeg fikk bare beskjed om å ta kontakt dersom jeg slutter å kjenne liv. Vart ikke satt opp på ytterligere kontroller for å sjekke om avviket blir større. Jeg er riktignok bekymret for morkakesvikt.

Generelt føler jeg dårlig oppfølging og mye bekymringer. Dette svangerskapet har vært tungt nok for meg mtp å ha prøvd så lenge, og frykt for at noe skal gå galt. Kan du svare meg hva du tenker på vedrørende mine tre punkt og hva bør jeg gjør videre?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg skal forsøke å besvare dine spørsmål ett av gangen:

1) CRP er høyere hos gravide enn hos ikke-gravide. Det behøver følgelig ikke være noen annen forklaring på dine CRP-verdier enn selve svangerskapet. Jeg går ut fra at legen din ikke har mistanke om noen annen årsak, siden du ikke blir utredet for dette. Du bekymrer deg for om dette kan skade fosteret. Selve CRP-proteinet kan ikke skade fosteret.
Du føler deg ikke syk, sier du, og det er bra. Det betyr oftest at man faktisk er frisk.

2) Preeklampsi / svangerskapsforgiftning kan ha hodepine og synsforstyrrelser som symptomer. Men det vil også gi forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen. Og selvfølgelig går det an å ha hodepine og slike "fluer i synsfeltet" som det høres ut som du har, uten at det har noe med svangerskapsforgiftning å gjøre. Svært mange av oss har slike øyesymptomer, livet igjennom. Det har vanligvis ingen som helst betydning. Det er en viss mulighet for at du akkurat nå under dette svangerskapet, hvor du er en del bekymret, tilfeldigvis har blitt oppmerksom på disse.
Men jeg synes helt avgjort at du uten å vente på legetime skal få sjekket ditt blodtrykk og urinprøve, og ta opp med legen om disse symptomene kan være del av en begynnende svangerskapsforgiftning. Når jeg sier dette, så er det ikke fordi jeg "tror" at du har det, for slikt skal man ikke tro noe som helst om, men få klarhet i. Og siden det er av største viktighet, skal du nå sjekke dette straks.

3) Du stiller ikke noen konkrete spørsmål til oss her om dette med fosterets vekt, din bekymring for morkakesvikt m.m., men ta for all del opp dette samtidig med legen din når du nå skal få sjekket blodtrykk og urin. Jeg kan ikke si noe mer om akkurat dette her og nå, over nett, og uten muligheten til å følge deg opp m.v.

Du spør avslutningsvis hva du bør gjøre videre, og det har jeg vel allerede sagt: Oppsøk legen din her og nå, for å få sjekket blodtrykk og urin, og fortell at det er for å sjekke om din hodepine og synsforstyrrelser kan være del i en begynnende svangerskapsforgiftning. Fortell samtidig legen din at du er nokså bekymret, og spør om ikke du kan bli satt opp til hyppigere kontroller, eller bli henvist til en gynekolog for oppfølging videre i svangerskapet. Du har også muligheten til å bestille time selv hos en privatpraktiserende gynekolog som tar imot pasienter uten henvisning. Det finnes i flere av de større norske byer.

Det er meget, meget mulig at alt er aldeles vel med deg, og at du ikke har noen grunn til bekymring på noe plan. Hvis det er slik, og det får vi tenke inntil det motsatte er bevist, så er det utrolig viktig at du får hjelp til å legge fra deg dine bekymringer. Forklar derfor legen din dette grundig. Kanskje du kan ta med en utskrift av vår dialog her, og la legen din lese dette, til orientering om hvordan du har det og hvor bekymret du er.
Lykke til videre i svangerskapet!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn