Svangerskapskramper

Svangerskapskramper er krampeanfall med bevisstløshet og rykninger i armer og bein hos en gravid, der epilepsi eller andre sykdommer ikke er årsaken.

Medisinsk betegnelse: eklampsi.

Svangerskapskramper kan opptre i hele svangerskapet, under fødselen og inntil 7 dager etter fødselen. De fleste tilfellene ses i siste del av graviditeten. Tilstanden er livstruende, både for mor og barn. Svangerskapskramper er en mulig følge av ukontrollert svangerskapsforgiftning.

SykdomstegnBevisstløshet. Rykninger i armer og bein. Eventuelt temperaturstigning. Blodtrykket er ofte svært høyt.

Behandling
Beskyttelse. Hvis du er i nærheten når en person får krampeanfall, bør du passe på at hun ikke skader seg i fallet eller mens krampeanfallet pågår. Legg jakka di eller noe annet mykt under hodet, og fjern harde eller skarpe gjenstander som hun kan komme til å slå seg på. Det nytter ikke å dempe krampene.

Ring straks 113.

BLÅ. Overvåk Bevissthet - Luftveier - Åndedrett hele tiden. Start hjerte-lunge-redning om nødvendig. Vær hos kvinnen til hjelpen kommer.

Sykehusinnleggelse. Kvinnen vil bli transportert til sykehus på raskeste måte, med helikopter hvis det er raskest. Underveis blir hun gitt krampedempende medisin.

Oppdatert 17.09.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen