Tvillingegraviditet

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 29 år som er gravid med tvillinger. Var på ultralyd i dag og er 5+5. Fikk se to embryo som var 2mm og 2,4mm. Den ene hadde hjerte som slo 115 slag i minuttet og den andre hadde hjerte som slo 120 slag i minuttet. Som mange andre har jeg selvfølgelig googlet, og har lest om vanishing twin, og blitt bekymret. Hva er sannsynligheten for at en eller begge blir borte nå etter at vi har sett hjerteslag? Ønsker deg en fin dag!

Kvinne 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Gratulerer med graviditeten. Jeg forstår at du er bekymret for om det vil gå bra, det er nok de fleste gravide. Hos deg kan det se ut til at du har slitt med å bli gravid, og det medfører naturlig ekstra bekymring. 

Man regner generelt med at minst ca 15% av alle påbegynte graviditeter ender med abort, og det skjer for de fleste innen de første tre måneder av graviditeten. Risiko for abort er noe høyere hos de som er gravide med tvillinger. 

Du spør om risiko for 'vanishing twin', det vil si at den ene tvilling dør/aborteres, mens den andre lever videre og fødes som singleton ('enebarn').  Det er et fenomen vi er blitt mer oppmerksomme på etter at vi fikk bedre ultralyd-apparater og følger tett opp etter ulike former for fruktbarhetsbehandling. Jeg har funnet en norsk studie og kunne regne ut at risiko for vanishing twin var 3-4%, mens en amerikansk studie viste risiko på 6-12%. Jo eldre den gravide er, jo større er risikoen. Med dine 29 år er du i en gunstig alder. Jeg ønsker deg lykke til med svangerskapet. 

Vennlig hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn