Tidlig gravid og lange flyreiser

Spørsmål

Hei,
Førstegangsgravid i uke 9+2. I jobben min er det en del reising, hvor eg nettopp har vært i Indonesia bl. annet i høst. I sommer tok eg en full vaksine runde (Boostrix polio(stivkrampe, difteri, polio, kikhoste) og hepatittvaksine + Dukoral). Nå ønsker arbeidsgiver at eg reiser tilbake til indonesia og Australia i om ca. 2 måneder og gjerne en tur til USA i Desember.
Har PCOS (BMI på 30) og prøvd i 2 år å bli gravid og ønsker ikke å ta noen unødvendige risikoer som kan påvirke svangerskapet. Går på Metformin. Var på tidlig UL og fosteret så bra ut samt. hjertelyd.
Er det anbefalt at eg reiser på disse reisene nå?
Eller bør eg melde fra til arbeidsgiver nå om at eg er gravid og ikke kan være med på slik reiseaktivitet fremover?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
For noen er lange flyreiser en stressbelastning for kroppen. Det er endret døgnrytme, kosthold mm. Tradisjonelt tenker man seg at kroppen trenger ro og rytme under graviditet. Imidlertid foreligger ingen medisinsk dokumentasjon på om det er uheldig. Lange flyreiser sent i svangerskapet innebærer økt risiko for blodpropp pga inaktivitet. Dette spørsmålet må derfor bli litt opptil hva du selv føler og hvordan du takler slike reiser. Føler du at kroppen blir sliten? Er du redd for at det skal være negativt for fosteret? Om du har slike bekymringer synes jeg du skal si det til arbeidsgiveren din. Du kan tross alt risikere kvalme og uvelhet som gjør at slike reiser blir veldig slitsomme. Jeg er sikke rpå at hun/han vil vise forståelse for dette. Om du reiser og det skulle oppstå en spontanabort etter/under reisen, kan det også fort lede til at du bebreider deg selv over at du dro. Altså mange aspekter og tenk grundig gjennom det. Det er imidlertid ingen direkte medisinsk grunn som sier at du ikke skal reise.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn