Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spontanabort i uke 5. Nødvendig med undersøkelse?

Spørsmål

Hei! Jeg fikk hadde en spontanabort nå for noen dager siden. Jeg var 5 uker på vei og har aldri vært gravid før. Jeg hadde da kraftige menssmerter en stund på natta, og begynte å blø på ettermiddagen dagen etter. Fikk legetime påfølgende dag, og legen sa at det sannsynligvis var en spontanabort. Da jeg spurte om jeg trengte å undersøkes eller ta blodprøve sa legen nei, så lenge blødningene ikke stanset brått var det ikke behov for det. Jeg har nå blødd i fem dager (som en menstruasjon), men er litt bekymra ettersom det står overalt på nett at man alltid bør undersøkes om man har blødninger i forbindelse med graviditet. De første par dagene av blødningene kom det noen få småklumper I blodet som jeg antar var rester av graviditeten, men er bekymret for om det er igjen rester og om alt er som det skal før vi prøver igjen. Burde jeg undersøkes?

Kvinne 31
Svar

  

Minst 15% av alle graviditeter ender med abort. Før man fikk graviditetstester, var det nok mange som aborterte så tidlig at det bare ble oppfattet som en forsinket menstruasjon.

Du hadde bare gått en uke ‘over tiden’, og da er graviditeten ikke kommet langt, og det er ikke så mye som skal tømmes ut. Det blir som en rikelig menstruasjon. Hvis blødningen øker på, så vil det vært lurt med en kontroll, og likedan hvis du blør mer enn en ukes tid, men ellers kan du regne med at kroppen selv ordner opp. Hvis du hadde kommet lengre, så ville det ha vært grunn til undersøkelse.

Hvis du ønsker å prøve å bli gravid igjen, så anbefales det at du venter til du har hatt neste menstruasjon. Den kommer vanligvis etter 4-6 uker.

Lykke til neste gangen.

Vennlig hilsen Mette