Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spontan abort

Spørsmål

Hei Jeg var til legen og tok blodprøver grunnet en missed abortion i svangerskapsuke 12 (20 desember 2019). Fikk svar tilbake om at prøvene så helt fine ut, men etter det jeg kan tolke så ligger jeg lavt på vitamin D. Resten av prøvesvarene har jeg ikke kompetanse til å tolke selv. Jeg ønsker en forklaring på prøvesvarene, og om det er tatt nok/riktige prøver i forhold til å få svar på: Er det noe som har gjort at jeg fikk en missed abortion? Og er det trygt å prøve å bli gravid igjen? For eksempel så har jeg lest at visse typer arvelige blodpropp sykdommer (V leiden), APS, lavt/høyt stoffskifte, diabetes, D vit mangel kan alle være med å bidra til at man mister fosteret, selv om det mest sannsynlig er noe genetisk feil som har førte til aborten. Kjenner at jeg har behov for et grundig svar på prøveresultatene før vi prøver igjen, slik at jeg vet om kroppen min fungerer som den skal. Her er svar fra legen min: Blodprøvene dine er fine som forventet. HCG er svært lav, tipper den er på vei helt ned. Svar på undersøkelse utført 10.01.2020 Analyse Resultat Referanseverdi -------------------------------------------------------- B-Hemoglobin 12,9 11,7 - 15,3 Nyre-eGFR CKD-EPI Kreatinin 116 B-Basofile granulocytter 0,0 0,0 - 0,3 P-Kalsium 2,37 2,20 - 2,55 P-hCG 24 < 1,0 P-Vit B12, total (Kobalamin) 465 175 - 700 B-Eosinofile granulocytter 0,1 0,0 - 0,7 Ery-MCV 92 82 - 98 P-Vit. B9 (Folsyre) 29,1 > 10,0 B-Leukocytter 7,1 3,5 - 11,0 B-Lymfocytter 2,3 0,7 - 5,3 P-MMA (Metylmalonsyre) < 0,10 < 0,26 B-Monocytter 0,46 0,04 - 1,30 B-Nøytrofile granulocytter 4,2 1,7 - 8,2 P-TSH 0,83 0,40 - 4,50 P-Homocystein 4,6 < 15,0 P-Kreatinin 62 45 - 90 P-Vitamin D (25-OH) (D2+D3) 53 50 - 113 P-ALAT 110 10 - 45 P-Albumin 46 39 - 50 P-CRP < 1 < 5 P-Ferritin 50 18 - 240 B-HbA1c 32 P-ALP 49 35 - 105 På forhånd takk for svar!

Kvinne 31
Svar

  

Det er ikke vanlig å foreta utredning etter en enkelt abort som forekommer hos minst 15% av alle gravide. Først hos de som har hatt tre aborter på rekke uten normalt svangerskap, starter man utredning for å se om det er en forklaring, noe man sjelden finner. Som du selv er inne på antar vi at aborter i de fleste tilfeller skyldes et eller annet som var feil med fosteranlegget.

Til dine spørsmål

· Er det noe som har gjort at jeg fikk en missed abortion? Svar: som sagt sannsynligvis feil ved fosteranlegget.

· Og er det trygt å prøve å bli gravid igjen? Svar: man anbefaler at du venter med ny graviditet til du har hatt en normal menstruasjon, og det har du vel allerede hatt? Det er ikke tung vitenskapelig begrunnelse for rådet, men teorien er at livmoren igjen er i orden og parat til ny graviditet. Husk at det også i følgende graviditeter er 15% risiko for abort, men 85% sjanse for at det går bra. 

Lykke til, vennlig hilsen Mette


Analyse Resultat Referanseverdi er angitt i parantes. Jeg har markert prøver som kan ha betydning for graviditet.

B-Hemoglobin 12,9 (11,7 - 15,3) Blodprosent normal

Nyre-eGFR CKD-EPI Kreatinin 116  Nyrefunksjon normal

B-Basofile granulocytter 0,0 (0,0 - 0,3) gruppe av hvite blodlegemer normale

P-Kalsium 2,37 (2,20 - 2,55 ) normal

P-hCG 24 < 1,0 Svangerskapshormon fortsatt i kroppen

P-Vit B12, total (Kobalamin) 465 (175 – 700) Vitamin B-12 normal 

B-Eosinofile granulocytter 0,1 (0,0 - 0,7) annen type hvite blodlegemer normale 

Ery-MCV 92 (82 – 98) forhold ved røde blodleger normale 

P-Vit. B9 (Folsyre) 29,1 (> 10,0) (normal mengde folat/folsyre, viktig for gtavide)

B-Leukocytter 7,1 (3,5 - 11,0)  Hvite blodlegemer normale

B-Lymfocytter 2,3 (0,7 - 5,3) lymfeceller normale 

P-MMA (Metylmalonsyre) < 0,10 (< 0,26) En prøve på kobalaminmangel. Jeg kjenner ikke til denne prøve, men den er normal

B-Monocytter 0,46 (0,04 - 1,30) En type hvite blodlegemer, verdier normale

B-Nøytrofile granulocytter 4,2 (1,7 - 8,2)  Hvite blodlegemer, normale

P-TSH 0,83 (0,40 - 4,50) Stoffskifteprøve normal

P-Homocystein 4,6 (< 15,0) Prøve ved mistanke om kobalamin eller folatmangel Prøven normal P-Kreatinin 62 (45 – 90) nyreprøve normal 

P-Vitamin D (25-OH) (D2+D3) 53 (50 – 113) D-vitamin normal, men kunne være høyere Ingen betydning for abort 

P-ALAT 110 (10 – 45) Unormal/forhøyet leverprøve. Hør med legen om den bør kontrolleres, ingen betydning ved abort

P-Albumin 46 (39 – 50)  Eggehvite i blod, normal

P-CRP < 1 (< 5) Infeksjonsparameter, ikke tegn på infeksjon 

P-Ferritin 50 (18 – 240) Normal jernlager 

B-HbA1c 32 Langtidsblodsukker normalt

P-ALP 49 (35 – 105) Leverprøve normal