image: Når kan man forsøke å bli gravid etter en spontanabort?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Når kan man forsøke å bli gravid etter en spontanabort?

Spørsmål

Jeg har for noen dager siden vært på revisio (utskraping) etter en missed abortion. Jeg har noen spm angående det som står i journalnotatene. Det står følgende:

"GU: VVP upåfallende. Ved bimanuell gravid fosrtørret uterus tislvarende 7-8 uker. Uøm, frie adneks. TVUL: Anteflektert uterus. Intrauterin oppklaring som inneholder plommesekk og sammenfalt fosteranlegg med CRL 17mm, tilsvarende SSU 8+0. Ingen hjerteaksjon. høyre adneks med en enkel cyste. Ingen fri væske i FD."

- Hva vil frie adneks si? At det ikke er vekst på eggstokkene?

- Under TVUL står det "høyre adneks med en enkel cyste"; hva vil det si?

- Hva er FD?

Når fosteranlegget dør i uke 8+0, vil det si at det har vært hjerteaktivitet som har stoppet opp? Eller var det aldri hjerteaktivitet?

Jeg har et sterkt ønske om å bli gravid igjen så fort som mulig. Jeg fikk beskjed om at det er anbefalt å ha en menstruasjon etter utskrapingen før man begynner å prøve, men at det ikke er farlig om man blir gravid før.

Hvorfor er det anbefalt å vente 1 menstruasjon? Er det fordi det blir vanskelig å vite om det er rester etter første graviditet eller en ny graviditet på gang? Er det noe ut ifra journalnotatet som tilsier at jeg burde avvente prøvingen og utredes for noe?

I menstruasjonene før jeg ble gravid hadde jeg ganske store humørsvingninger rundt både eggløsning og menstruasjon. Kan ikke huske å ha hatt det så ille før jeg fikk barn.

Har et barn født med keisersnitt i 2019 (kom aldri lengre enn til 4-5 cm åpning - tok flere dager). Hvor fort kan jeg forvente å få en negativ graviditetstest? Tusen takk for svar

Kvinne 35
Svar

Det er leit at du har hatt en spontanabort, men det er noe som skjer med minst 15% av alle svangerskap. Heldigvis har du fått ett barn og det er meget gode sjanser for at det kan gå bra neste gangen.

Jeg skal forklare de forkortelser og ‘fraser’ man bruker

  • GU (betyr gynekologisk undersøkelse):
  • VVP (vulva, vagina og portio) er normal upåfallende. Ved bimanuell gravid forstørret uterus tilsvarende 7-8 uker.
  • Uøm, frie adneks. Adneks er det som er til siden av livmoren, eggleder og eggstokk. Eggleder kan man normalt ikke kjenne, men ved betennelse eller graviditet utenfor livmoren kan det være en ‘oppfylning’, altså noe som fyller opp hvor det ellers skulle være et ‘fritt rom’. Noen ganger kan man kjenne eggstokkene, men ikke alltid. En større cyste vil man ofte kjenne, men ikke en liten. Frie adnekser betyr altså at det ikke er noe unormalt å kjenne ved eggstokker eller eggleder.
  • TVUL (ulralyd utført gjennom skjeden):
    • Anteflektert uterus (livmoren ligger fremover, det er det mest normale).
    • Intrauterin oppklaring (altså noe som fyller opp inne i livmoren som normalt er sammenfallende) som inneholder plommesekk og sammenfalt fosteranlegg med
    • CRL 17mm (lengden på fosteranlegget), tilsvarende SSU 8+0 (svarer til foster ved 8 uker) . Ingen hjerteaksjon.
    • høyre adneks med en enkel cyste (veldig vanlig med små cyster på eggstokkene, ikke minst i tidlig graviditet).
  • Ingen fri væske i FD." – FD er forkortelse for ‘fossa Douglasi’ som er områder bak livmoren. Her kan det samle seg væske etter en sprukken eggstokkcyste eller blødning fra en graviditet i en eggleder
  • Hva vil frie adneks si? At det ikke ble funnet noe unormalt ved sidene av livmoren
  • At det ikke er vekst på eggstokkene? – Ja, at eggstokken ikke kunne kjennes og derfor mest sannsynlig ikke har større cyste
  • Når fosteranlegget dør i uke 8+0, vil det si at det har vært hjerteaktivitet som har stoppet opp? Svar: Ja, hjertefunksjon er nødvendig for at fosteret kan vokse
  • Hvorfor er det anbefalt å vente 1 menstruasjon? Svar: Det var før tradisjon for at kvinnen skulle vente tre måneder med nytt forsøk, men det var før man hadde ultralyd til å vurdere foster, morkake osv. Når man sier vente en syklus, så er min tanke at da er livmorslimhinnen kommet i rute igjen. I måneden etter abort og utskraping kan man forestille seg at slimhinnen er litt ujevn og ikke gir den beste grobunn for en ny graviditet. Det er min teori.
  • Er det fordi det blir vanskelig å vite om det er rester etter første graviditet eller en ny graviditet på gang? Svar: med ultralyd får man sjekket om en ny graviditet er på gang.
  • Er det noe ut ifra journalnotatet som tilsier at jeg burde avvente prøvingen og utredes for noe? Svar: nei
  • I menstruasjonene før jeg ble gravid hadde jeg ganske store humørsvingninger rundt både eggløsning og menstruasjon. Kan ikke huske å ha hatt det så ille før jeg fikk barn. Har et barn født med keisersnitt i 2019 (kom aldri lengre enn til 4-5 cm åpning - tok flere dager). Kommentar: premenstruelle plager, PMS, øker ofte med alderen. PMS forekommer kun hvis det har vært eggløsning.
  • Hvor fort kan jeg forvente å få en negativ graviditetstest? Svar: Det kommer an på hvor høyt HCG-nivået har vært. Ved avdød graviditet vil nivået halveres daglig. Vi vet ikke hvor høyt nivået har vært. Jeg antar at HCG er ute av kroppen etter 2-4 uker.

Jeg håper at det var svar på dine spørsmål. Lykke til med neste graviditet.

Vennlig hilsen Mette

Illustrasjon øverst: Marijus Auruskevicius / Shutterstock / NTB