Når gjenoppta sex etter spontanabort?

Spørsmål

Hei, jeg hadde en spontanabort (etter 5,5 uker) på lørdag med sterke smerter, blødning og mye som kom ut hele søndagen. Jeg blødde ganske kraftig på mandag også, men i dag, tirsdag, har jeg bare litt blødning (som på slutten av en vanlig mens). Jeg har snakket med min gynekolog på telefonen, og han sier at det høres ut som om jeg ikke trenger noen utskrapning siden jeg blødde så kraftig, men jeg skal på ultralyd i slutten av neste uke for sikkerhets skyld.

Er det noe i veien for at vi kan oppta sexlivet igjen? Vi har lyst til å bli gravide igjen så fort som mulig. Jeg er 39 år og har vanligvis 28-dagerssyklus. Jeg ble gravid etter andre forsøk nå, og etter første forsøk for 14 år siden (vi har ett barn). Jeg ser at mange blir rådet til å vente noen måneder før de prøver igjen, men jeg tenker at hvorfor i all verden skal man det om man føler seg klar? Psykisk sett var jeg så kort på vei at jeg følte det mest som en meget forsinket mens. Er det noe fysisk sett som gjør at man bør vente? Eller har man økt sjanse for ny spontanabort om jeg blir gravid med en gang igjen?

Kvinne, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Etter en komplett spontanabort bør du unngå samleie og bading inntil blødningen har opphørt. Dette er infeksjonsforebyggende. Småblødninger og blodig utflod er normalt i én til to uker etter en komplett tidlig spontanabort.

Du bør vente med å bli gravid til etter første menstruasjon etter aborten. Menstruasjonen kommer gjerne etter tre til seks uker. Dette for at livmor og livmorslimhinner skal normaliseres før et nytt svangerskap - blir du gravid like etter en abort, før første normale menstruasjon, finnes det en mulighet for økt risiko for ny spontanabort.

Når du er på ultralydundersøkelse om en drøy uke vil gynekologen kunne vurdere om livmorhulen er tømt etter aborten. Etter at du så har hatt en normal menstruasjon kan dere prøve å bli gravide igjen. Dere trenger da ikke å vente flere måneder om du føler deg psykisk klar for en ny graviditet.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-