Magesmerter, 5 uker gravid

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i begynnelsen av graviditetsuke 5. Dette er første gang for meg. Det er veldig tidlig ennå, og jeg har mange bekymringer! Jeg har mye smerter i underlivet og litt oppover, og litt på siden. Jeg synes dette har begynt veldig tidlig. Jeg har allerede vært hos legen (for et par dager siden), som tok en gynekologisk undersøkelse, men hun kjente ingenting. Er det normalt med slike smerter? Når legen ikke kjente noe, kan man så tidlig utelukke svangerskap utenfor livmoren? Bør jeg ta en tidlig ultralyd? Jeg er også veldig redd for spontanabort. Jeg har ikke hatt noen blødninger, men kan det være det som er i ferd med å skje når man har mye smerter tidlig? Kan man ha spontanabort uten blødninger også? Jeg har tatt graviditetstester flere dager på rad nå (de siste fem-seks dagene), og alle viser svake streker. Men strekene blir ikke sterkere, så da er jeg redd for at dette ikke utvikler seg normalt. I dag var streken svakere enn for tre dager siden - kan det bety noe? Jeg trodde at hCG-nivået skulle stige raskt.

Jeg er også ganske så svimmel og en del kvalm (men jeg kaster ikke opp). Kvalmen begynte litt allerede dagen etter jeg hadde eggløsningssmerter (noe jeg pleier å kjenne). Jeg trodde ikke det var mulig at kvalmen kunne begynne så tidlig? Jeg har fått 50 prosent sykemelding den neste måneden, fra og med i morgen, men jeg kvier meg for å levere denne på jobben i morgen, da jeg er usikker på hvordan dette vil gå, og derfor ikke har så lyst til å fortelle grunnen til sykemeldingen ennå. Jeg kommer nok til å bli spurt om grunnen, og jeg ønsker ikke å lyve og si at det er noe annet som gjør at jeg er sykemeldt i en måned! Og det at jeg er gravid vil jo bli oppdaget uansett, hvis det går riktig vei - men det vet jeg jo ikke. Bør jeg da levere sykemeldingen, eller bare "klare meg" uten?

Det er som du skjønner helt umulig å glede seg over graviditeten når jeg er så urolig på grunn av smerter og graviditetstester som gjør meg usikker. Takker for svar! Hilsen bekymret!

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Jeg savner en litt mer detaljert beskrivelse av smerten. Hvor lenge har du hatt den? Er den konstant eller stikkende? Er den verre når du er i bevegelse, eller er det ingen forskjell fra når du sitter i ro? Har dy feber? Utflod? Det er ikke helt uvanlig å ha en periode med smerte i forbindelse med inplantasjonen, altså når det befruktede egget fester seg i livmoren, men det er vanligvis kortvarig. Graviditet utenfor livmor kan debutere kun med smerter i magen, men det dreier seg ofte om intense smerter, og dersom du har hatt disse smertene i flere dager er det en mindre sannsynlig årsak. Man kan ikke utelukke graviditet utenfor livmoren kun med en klinisk undersøkelse som fastlegen din gjorde. Man trenger ultralyd for å bekrefte en slik tilstand. Kvalme er ikke uvanlig tidlig i svangerskapet, men ikke allerede ved eggløsning. Det er ikke mulig. Det kan bety at du har kommet lengre i svangerskapet enn antatt. Det er mulig at du har hatt eggløsning tidligere enn det du tror. Det er vanskelig å si om dette er forsymptomer på en spontanabort. Det er kun blødninger og rismerter som er klare symptomer på dette, så det er ingen grunn til å være mer bekymret for det. hCG-tester gir kun et ja/nei-svar og kan ikke brukes til å kvantifisere innholdet av hCG. At du synes at strekene holder seg svake er altså ikke noe man kan legge vekt på. Du må ta blodprøver av hCG for å se om nivåene faller.
Når det gjelder sykemeldingen vil jeg absolutt levere den til din arbeidsgiver. Hvis din lege har funnet indikasjon for 50 prosent sykemelding er det medisinsk grunn til det, og det må arbeidsgiveren din respektere. Han/hun har heller ingen rett til å vite hva som er årsaken til sykefraværet. Jeg er enig med deg at det kan være klokt å vente med å fortelle at du er gravid.
Ut fra de få ordene du beskriver smertene med høres ikke dette ut som graviditet utenfor livmoren eller spontanabort. Men for å få tankene over på noe annet vil jeg anbefale at du får gjort en tidligere ultralydundersøkelse. Dersom du skulle få blødninger og tiltagende smerter må du selvsagt kontakte lege umiddelbart.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn