Gravid under p-pillebruk?

Spørsmål

Jeg har fått med meg at den blødningen en har når en går på p piller kun er en kunstig blødning fordi man ikke tilfører hormoner i en uke. 1. Men hvordan kan man da eventuelt vite om man er blitt gravid?
2. Vil en mulig graviditet hindre selv en kunstig mens?
3.Og om man er nøye med p pillene, skal ikke da denne blødningen være ganske lik hver gang?
4.Hva tror du er grunnen til at jeg denne gangen kun har hatt kjempelite mens, kun brunt slim, ikke noe friskt blod? Hadde en ganske stor klump også som kom når jeg var på do, ganske ekkelt, har aldri skjedd før. Hadde litt ekstra vondt i magen denne gangen, men ikke så kraftig at jeg ikke fikk stoppet det med et par panodil.
5.Jeg brukte bioform to uker, er dette en type urter som kan svekke effekten av p piller? (Har vært inne på den tanken og at jeg kan ha hatt en slags spontanabort, men disse tankene er jo helt ville egentlig??)Relevante sykdommer/medisiner: p-piller

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Når man går på p-pille så overtar hormonene i p-pillen styringen over menstruasjonssyklusen. I en av ukene tar man ikke p-pille eller kun juksetabletter, noe som fører til en såkalt bortfallsblødning (pga. bortfall av hormonene). Blir man gravid så produserer kroppen selv disse hormonene og det kommer ikke til en slik bortfallsblødning, siden hormonene fortsatt er tilstede. Det betyr altså: Blir man gravid så får man ikke mens og dette gjelder også under p-pillebruk.

Hvis man tar p-pillen nøye, er blødningene stor sett veldig regelmessige, det stemmer. Blir de uregelmessige, så kan det tyde på at dosseringen ikke er høyt nok og da er sikkerheten redusert.

Sånn som jeg forstår stimulerer bioform (forbrenningste) blant annet leverfunksjonen. Det kan godt tenkes at slike midler svekker effekten av p-pillen fordi de får leveren til å forbrenne p-pille-hormonene fortere, slik at dosen blir lavere.

Det er altså helt mulig at p-pillen ikke virket godt nok hos deg mens du brukte bioform, slik at du ble gravid. Den kjempelite mensen du beskriver kan være uttrykk for en litt ustabil graviditet. Den store klumpen kan være en tidlig abort, men må ikke være det.

Jeg anbefaler at du tar en gravidtest, og hvis den er positiv burde du bestille time hos legen.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-