Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning i svangerskap

Spørsmål

Hei. Er 13 uker på vei med blødninger, noe som gjør meg svært bekymret. Har vært på 2 ultralydundersøkelser, i uke 8 & 12, og hvor alt så normalt ut. Likevel har jeg hatt småblødninger hele graviditeten, hvor det også har kommet flere styrtblødninger med smerter i magen. Gynekologen, jeg har vært hos, sier han ikke kan se noen tegn til blødning fra skjeden, og at livmoren er lukket. Fosteret, morkake, fostervann osv ser også helt bra ut. Dette er jo klart godt å høre, men jeg klarer ikke føle meg beroliget med dette. Hvorfor kan slike blødninger oppstå, og da spesielt styrtblødninger? Bare renner masse ferskt blod ut fra skjeden. Ellers har jeg bare hatt småblødninger, og blodtilblandet utflod. Blødningene som er størst kommer gjerne sammen med do-going, og jeg lurer da litt på om det er fordi det blir press, eller om det kan være blødninger i forhold til endetarmen som utvides mot skjeden / livmoren? Føler meg svært urolig, og har per idag liten tro på at dette svangerskapet vil gå bra. I sept. 09 hadde jeg en spontanabort. Jeg var 8 uker på vei, og dette gjør meg svært engstelig nå.

Har utenom svangerskap hatt utstabil mens, ofte med mellomblødninger, og også blødninger etter samleie. Har et vellykket svangerskap bak meg, uten noen form for komplikasjoner / blødninger da.

Er det noe jeg bør ta hensyn til, er det noen naturlig forklaring på hvor blødningene kan komme fra? Eller kan det betegnes som en "truende spontanabort"?

Kvinne, 25 år

Svar

Hei! Forskjellige blødninger forekommer hos 20-30% av gravide, men likevel går det bra med ca. halvparten av disse.

Det er flere årsaker til blødningene. Hyppigste grunn for blødninger tidlig i graviditeten er spontanabort. Derfor kaller vi blødninger tidlig i svangerskapet for truende abort.

Andre årsaker kan være svangerskap utenfor livmoren, oftest i eggleder. Hvis ultralydundersøkelsen viste normale forhold med bevart levende foster i livmoren, er det ikke fare for denne tilstanden.

Et annet avvik, som kan gi blødning, er ukontrollert vekst av morkaken, noe som kan betegnes som en svulstart. Dette er sjelden, og kan mistenkes ved ultralydundersøkelsen eller ved mikroskopisk undersøkelse av det som kommer ut ved blødningen.

Ved blødning må det også tenkes på forandringer i livmorhals og livmor, f. eks. svulst, polypp, infeksjon/betennelse. Jeg må forutsette at slike tilstander er utelukket hos gynekologen, med f. eks. dyrkningsprøver og celleprøver? Det bør også undersøkes med blodprøver om du skulle ha en generell unormal blødningtendens.

I noen graviditeter kan morkaken ligge lavt. I noen tilfeller kan den dekke livmorhalsen, men det kan også kun være en kant av morkaken, som ligger ned mot indre mormunn. Dette kan gi vekslende blødninger, men ofte vil denne blødningen avta etter hvert som livmoren vokser og morkaken trekker seg opp.

Løsning av morkaken kan forekomme mot slutten av svangerskapet, og er neppe en aktuell risiko for deg. Når du blør mest i forbindelse med avføring, kan det skyldes at blod som ligger i skjeden, blir presset ut under trykkingen.

Jeg må råde deg til å leve rolig så lenge du har blødninger, og fortsette med ultralydundersøkelser inn til blødningene er avklart eller opphører.

Som supplement til det jeg har skrevet, kan du se på denne linken: http://nhi.no/foreldre-og-barn/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/svangerskapsblodning-2656.html

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-