Behandling av infertilitet

Spørsmål

Hei!
Vi er under utredning for ufrivillig barnløshet, da vi har prøvd å få barn i snart to år uten å lykkes. Det er ikke funnet feil hos verken meg eller min mann, vi er det man kaller "uforklarlig barnløse". I sommer hadde jeg en tidlig spontanabort, nesten 2 uker etter forventet mens. Denne syklusen har jeg gått på Pergotime, for å gi eggløsningen et ekstra "kick" (har normal eggløsning). Testet svakt positivt på graviditetstest to dager på "overtid", men i går en uke etter forventet mens fikk jeg voldsomme magesmerter og begynte å blø. Mener selv jeg har hatt en tidlig spontanabort igjen. Da min gynekolog holder stengt i julen, har jeg følgende spørsmål som jeg håper dere kan svare på:

Bør jeg ta en "pausemåned" fra Pergotime kuren p.g.a spontanaborten slik at kroppen får stabilisert seg, eller har ikke det noe å si? Jeg går på dobbel kur og skal starte på syklusdag 5.

Jeg er Rhesus minus, min mann er Rhesus pluss. Bør jeg få en sprøyte p.g.a antistoffene kroppen kan danne eller har spontanabortene skjedd så tidlig at det ikke er nødvendig? Fikk ikke noen sprøyte ved forrige spontanabort, da jeg heller ikke informerte legen om at jeg er Rhesus negativ.

På forhånd takk!

Kvinne, 26 år

Svar

Hei !

Beklager litt sent svar.
Ja, det skal gå minimum en mnd mellom hver runde med Pergotime, uavhengig av spontanabort eller ikke.

Men jeg synes det er helt vesentlig at du tar en ny gravitest nå, slik at du kan få slått fast om du faktisk spontanaborterte eller i motsatt fall, at gravitesten som var svakt positiv, nå evt er helt klart positiv.

Ta også en gravitest umiddelbart før du begynner med Pergotime neste gang, for å være aldeles på den sikre siden.

Når det gjelder Rhesus-problematikk, så har jeg følgende råd:
Ta rhesus-antistoff-blodprøver nå når legekontorene åpner etter jul, så vet du status pr idag.
Informer din lege om deres forskjellige rhesus-status, slik at dette kan bli fulgt opp videre i ditt svangerskap når det kommer, med jevnlige blodprøver.

Der står videre masse nyttig og interessant informasjon om rhesus-problematikk i vedlagte link, les og lær ! :)

Ønsker deg all lykke til videre, både med det ønskede svangerskap, og en god jul forøvrig !