Bakteriell vaginose i svangerskap

Spørsmål

Hei!

Jeg er gravid i uke 14/15 og fikk i går påvist bakteriell vaginose. Jeg fikk med meg behandling i form av dalacin 100mg vagitorier jeg skulle ta hver kveld i 3 dager. Nå er jeg veldig bekymret for dette da jeg har lest at det er en betydelig økt risiko for spontanabort og for tidlig fødsel ved slike infeksjoner. Gjelder dette til tross for at man får behandling så tidlig i svangerskapet? Hva er sannsynligheten for spontanabort/ for tidlig fødsel ved slike infeksjoner? Blir man som regel bra etter en slik behandling? Jeg har vært gravid en gang tidligere, men hadde da en spontanabort i uke 5 så nå er jeg veldig bekymret for at det kommer til å skje igjen pga infeksjonen. Skal det mye til? Er det slik at jeg bør teste meg igjen om en mnd for å se om infeksjonen er borte? Gynekologen tok ultralyd på meg og sa da at alt så bra ut med morkaka og fosteret. Ellers har jeg ingen sykdommer bortsett fra noen allergier.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg har her forhørt meg med en gynekolog, som viser til en artikkel om dette emnet i Tidskrift for Den Norske Legeforening. Før noe annet, siterer jeg denne artikkelen i sin helhet:

"Bakteriell vaginose
Babill Stray-Pedersen
Knut Hordnes

Etiologi
Økologisk ubalanse i skjedens bakterieflora hvor den aerobe floraen erstattes med en mengde anaerobe bakterier også Gardnerella vaginalis, mykoplasma og s-formede bakterier. Laktobakteriene mangler og syrenivået reduseres

Forekomst
Finnes hos 10-20 % av kvinner i fertil alder.
Ca. halvparten er symptomfri, mens den andre halvpart plages av illeluktende utflod.

Diagnostikk
Diagnosen stilles ved hjelp av
Amsels kriterier: 3 av 4 kriterier bør være oppfylt
Tynn homogen utflod
pH > 4,7
Positiv luktetest (”fiskelukt” med KOH)
Clueceller ved mikroskopi av våt preparat og ingen laktobakterier
Dyrkning har ingen plass i diagnostikken.

Behandling
Symptomatisk BV (illeluktende, økt utflod) bør behandles
Klindamycin (Dalacin®) vaginalkrem (2 %) i syv dager eller vagitorier i 3 dager.
Metronidazol, peroralt: 400-500 mg x 2 i 7 dager eventuelt 2 g engangsdose dag 1 og dag 3.
Engangdosering er mindre effektivt enn mer ukes behandling.
Vaginalgel: Zidoval i 5 dager

For å forebygge for tidlig fødsel er det viktig at behandlingen gis tidlig i svangerskapet.

Oppfølging
Behandlingen er 70 % effektiv. Gjentatt behandling kan være nyttig. Melkesyretilskudd vaginalt etter behandlingen bedrer effekten. Partner behandling ikke nødvendig.

Komplikasjoner
Gravide med BV har dobbelt risiko for å senabortere eller føde preterm. Jo tidligere i svangerskapet den abnormale floraen eksisterer, jo større er risikoen for for tidlig fødsel.

Tiltak
Å screene alle gravide kvinner anbefales ikke, men BV undersøkelse kan være indisert ved tidligere sen abort. Selvtesting hvor gravide undersøker sin vaginal pH er forsøkt for å redusere preterm fødsel. pH > 4,7 indikerer at vaginalfloraen bør undersøkes nærmere.

Testing og behandling av BV kvinner med tidligere senabort eller for tidlig fødsel har ført til bedret utkomme ved neste svangerskap.
To nye RCT-studier hvor behandlingen har vært gitt tidlig i svangerskapet har forhindret preterm fødsel. I Sverige er det vist at BV-screening/behandling reduserte preterm fødsel før 34 uker. Svangerskapet ble forlenget med 32 dager.

Råd
Kvinner med tidligere senaborter og eller preterm fødsel samt BV bør profylaktisk behandles tidlig i neste svangerskapet eller helst før neste graviditet."

Til dine spørsmål:

".......betydelig økt risiko for spontanabort og for tidlig fødsel ved slike infeksjoner. Gjelder dette til tross for at man får behandling så tidlig i svangerskapet? Hva er sannsynligheten for spontanabort/ for tidlig fødsel ved slike infeksjoner?

Som du kan lese i artikkelen ovenfor, reduseres sannsynligheten for for tidlig fødsel jo tidligere i svangerskapet man får behandlet dette.
Jeg har ikke tall for din sannsynlighet nå. Det eneste praktisk viktige for deg nå, er at du faktisk får behandling (i motsetning til å ikke få behandling). Det er bra. Du vil jo uansett ikke kunne påvirke dette at du har hatt en slik bakteriell vaginose. Du har fått det påvist, du behandler det og får det vekk. Der er ikke noen andre måter å håndtere dette på i praksis. Og du må ikke glemme at en "økt sannsynlighet" er langt fra det samme som at det er sannsynlig at du føder for tidlig. Du har kun en statistisk større sjanse enn andre kvinner. Det er uansett en svært mye større sjanse for at du ikke føder for tidlig, enn at du føder for tidlig.
Dette er statistikk, og det må leses med største omhu, og fortrinnsvis i sammen med fagpersoner som kan forklare tallene for deg.
Jeg vil anbefale deg at du får din fastlege til å henvise deg til en gynekolog, som kan si deg noe om hvorvidt og hvordan du evt skal følges opp videre i svangerskapet for dette. Da vil du også få anledning til å stille ethvert spørsmål om dette, som du trenger informasjon om.

"Blir man som regel bra etter en slik behandling?"

Det er ca 70% som blir kvitt det etter en behandlingsrunde, jfr artikkelen over.

"Er det slik at jeg bør teste meg igjen om en mnd for å se om infeksjonen er borte?"

Ja, det bør du.
Du bør også sjekke deg forut for et evt nytt svangerskap, for å se om du da har dette, eller om du er kvitt det.

Lykke til. Husk at statistikk sier noe om sannsynlighet i en gruppe personer, det sier ikke noe om enkeltpersonen deg, og at uansett "økt sannsynlighet" så er sannsynligheten for at alt går bra, usedvanlig mye større!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn