Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

10 uker gravid med forbigående smerter

Spørsmål

Hei, Jeg er gravid, 10 uker på vei. Var på førstgangskontroll for to uker siden, tok alle vanlige undersøkelser samt gu, alt så bra ut. Har smerter som ligner på mensensmerter og noen stikkninger innimellom, vet det er normalt så det bekymrer meg ikke..

Men i går, ca i 16tiden, mens jeg var på jobb, (har en jobb hvor jeg går mye) fikk jeg smerter som egentlig var litt mensensmerte-aktig, eller litt mer verkende på en måte. Disse smertene satt langt nede i korsryggen, strålte litt ned mot rompeballene, og på begge sider av lysken og nedover bena. De satt også så og si rundt hele hoften.

Dette vedvarte hele kvelden, smerten ble ikke noe verre, den var gansk konstant, ikke sånn i intervaller hvis du skjønner hva jeg mener. Hadde vondt da jeg la meg på kvelden og, men når jeg våknet i dag var det bra. Har litt vondt langt nede i ryggen nå bare.. Ble jo litt redd for om dette kunne være skadelig for fosteret, eller om det var en spontanabort, har ikke fått noen blødning så håper det ikke er det.

Ellers er jeg frisk, bortsett fra vanlige graviditetsplager som kvalme og dårlig matlyst. Er en del plaget med ryggsmerter generelt, skulle til røntgen for dette men ble avlyst da jeg fant ut at jeg var gravid. Håper du har et fornuftig svar på dette. På forhånd takk.

Kvinne, 20 år

Svar

Hei, Det er bra at du kjenner til at det kan inntreffe "strekksmerter" tidlig i graviditeten. Livmoren er festet med "bånd" som går fra nedre del av livmoren og ut til sidene, samt bak til ryggen. Påvirkning av disse kan føles som verkende mens.smerter. De smertene du har opplevd, har sannssynligvis en annen forklaring. Det slår meg at du kanskje har/har hatt en livmor som har ligget bakover da svangerskapet startet? Da k a n det rundt 10. uke bli trangt i forhold til korsbenet før livmoren "vipper" opp i naturlig leie for graviditet. Disse smertene er forbigående og kan være konstante og utstrålende så lenge de står på. Nettopp fordi livmoren har sitt feste nederst, kan toppen av livmoren normalt variere i leie, fra å være fremoverbøyd, oppstrakt eller ligge bakover. Dette er avhengig av utvendig påvirkning fra f. eks., tarm eller blære, samt forskjellig aktivitet/gymnastikk. Det er vanskelig for meg å forklare smertene på annen måte, men dette er ikke symptomer eller tegn på spontanabort, og vil heller ikke være skadelig for fosteret. Skulle du i fremtiden få urovekkende smerter, synes jeg du skulle få en undersøkelse med vaginal ultralyd.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-