Svangerskap utenfor livmor

Vanligvis fester et befruktet egg seg i livmoren, men noen ganger kan det feste seg utenfor. Symptomene på svangerskap utenfor livmor kan være magesmerter, og kan være alvorlig.

SMERTER: Symptomer på svangerskap utenfor livmor opptrer oftest rundt uke 6.  Foto: NTB Scanpix
SMERTER: Symptomer på svangerskap utenfor livmor opptrer oftest rundt uke 6. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svangerskap utenfor livmor heter ekstrauterint svangerskap eller Ekstrauterin graviditet (XU). i medisinen.

- Det vanligste er at det befruktede egget fester seg cirka 2/3 ut i egglederen. Egget kan også feste seg i eggstokkene eller i overgangen mellom eggleder og livmor eller i livmorhalsen, sier gynekolog Jørn-Hugo Karlsen.

Han forklarer at den vanligste årsaken til svangerskap utenfor livmor er tidligere betennelser som klamydia eller tidligere operasjoner.

LEGESPESIALIST: Gynekolog Jørn-Hugo Karlsen. Foto: Privat
LEGESPESIALIST: Gynekolog Jørn-Hugo Karlsen. Foto: Privat Vis mer

- Eggleder kan ha blitt skadet og fått trange partier der egget setter seg fast. Det kommer ikke fritt ned. Da vokser det befruktede egget videre der det har festet seg, forteller gynekologen.

I noen tilfeller ender graviditeten utenfor livmor tidlig ut i spontanabort, andre ganger kan embryoet fortsette å vokse og gi symptomer i form av smerte. Fallende hCG-nivåer kan ses på blodprøver.

Symptomer på svangerskap utenfor livmor

Ifølge Legevakthåndboken vil de fleste med svangerskap utenfor livmor få symptomer mellom 4. og 9. svangerskapsuke, men ifølge Karlsen opptrer symptomene for graviditet utenfor livmor oftest i uke 6.

På et tidspunkt vil det gjøre mer og mer vondt. Det kan i verste fall sprekke og gi store blødninger

- Det befruktede egget vil starte å vokse og på et tidspunkt vil det gjøre mer og mer vondt. Det kan i verste fall sprekke og gi store blødninger. Det kan være alvorlig, sier Karlsen.

Han forklarer at man ofte oppdager man graviditet utenfor livmor før det får alvorlige konsekvenser. - I dag har man svært sensitive graviditetstester som gjør at kvinnen oppdager graviditet tidlig.

Hvis egget har festet seg i egglederen og begynner å vokse der kan egglederne kan sprekke og bli ødelagt. Man kan utvikle indre blødninger og rask behandling er viktig. En annen fryktet komplikasjon er bekkeninfeksjon. Ifølge Helsenorge betyr det at det setter seg en infeksjon i egglederen, også kalt egglederbetennelse.

LES OGSÅ: Truende abort

UTENFOR LIVMOR: Det vanligste er at det befruktede egget fester seg ca 2/3 ut i egglederen Foto: NTB Scanpix
UTENFOR LIVMOR: Det vanligste er at det befruktede egget fester seg ca 2/3 ut i egglederen Foto: NTB Scanpix Vis mer

Diagnose

- Sterke magesmerter i graviditeten bør alltid gjøre at man oppsøker lege. Man tar en ultralyd og ser at det er tomt i livmor. Smerter og tom livmorhule, når man forventer å finne et foster eller en tom fostersekk, er klare tegn på svangerskap utenfor livmor, forteller Karlsen.

LES OGSÅ: Habituell spontanabort - 3 eller flere gjentatte spontanaborter

Behandling ved svangerskap utenfor livmor

Et svangerskap utenfor livmor er et svangerskap som ikke kan fullføres. Ifølge Karlsen er det tre muligheter for behandling.

  • Operasjon. Stort sett kikkhullsoperasjon, men i noen tilfeller velger man å åpne opp med et vanlig operasjonssnitt.
  • Behandling med cellegiften metotrexat. Dette brukes særlig i de tilfellene der egget ligger i livmorhals eller overgang mellom eggledere og livmor. Cellegift brukes fordi det er vanskelig å operere i disse områdene.
  • I noen tilfeller avventer man for å se hvordan det utvikler seg. Hvis man ikke har mye smerter, vil man kunne følge utviklingen for å se om graviditeten går til grunne av seg selv.

- Ved operasjon vil man fjerne eggleder hvis den er ødelagt (har sprukket) eller hvis det er gang nummer to med svangerskap i samme eggleder.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

LES OGSÅ: Beregning av din fødseltermin - terminkalkulator

Når kan man prøve å bli gravid på ny?

Karlsen forteller at det fint går an å bli gravid igjen etter et svangerskap utenfor livmor, selv om egglederen har blitt fjernet.

- Man trenger kun en eggleder for å bli gravid. Vi anbefaler å vente 2-3 sykluser før man prøver igjen. Har man operert med åpen teknikk, bør man vente lenger.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-