Forløpet til spontanabort

Hva skjer med kroppen når du har en spontanabort? Og hvorfor skjer det?

VANLIG Å ABORTERE: Opp til 20 prosent av alle svangerskap ender med spontanabort. Det er vanlig å føle seg tom og trist etter en slik opplevelse.  Foto: Scanpix
VANLIG Å ABORTERE: Opp til 20 prosent av alle svangerskap ender med spontanabort. Det er vanlig å føle seg tom og trist etter en slik opplevelse. Foto: Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En spontanabort er per definisjon et svangerskap som går til grunne før fullgåtte 22 uker av svangerskapet.

– Spontanabort er ganske vanlig og forekommer mellom 10-20 prosent av alle påbegynte svangerskap. De aller fleste spontanabortene skjer i løpet av de første 12 ukene av svangerskapet, sier Lommelegens svarlege Liv Bente Romundstad, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk, hvor hun daglig gir råd til kvinner som ikke blir gravide.

LES OGSÅ: Spontanabort - 10 spørsmål og svar

SPONTANABORT: Det finnes dessverre ingen garantier for at svangerskapet vil gå bra. Spontanaborter forekommer hyppig. Foto: Scanpix
SPONTANABORT: Det finnes dessverre ingen garantier for at svangerskapet vil gå bra. Spontanaborter forekommer hyppig. Foto: Scanpix Vis mer

Derfor skjer spontanaborter

Spontanaborter er hyppig forekommende, ifølge Mette Løkeland, nettredaktør for Norsk gynekologisk forening og overlege på abortregisteret.

En av de vanligste årsakene til spontanabort er at mennesker produserer en del «feilvare» som ikke er forenelig med liv.

– Dette kan skje så tidlig at man ikke en gang har oppdaget at man er gravid. Mange spontanaborter når ikke helsevesenet, og det er ofte heller ingen medisinsk grunn for at helsevesenet skal involveres i alle spontanaborter. Derfor vil det aldri være en komplett oversikt over tallet på spontanaborter i befolkningen, har Løkeland tidligere uttalt til Lommelegen.no.

EKSPERTEN: Gynekolog Mette Løkeland FOTO: Ingrid Aasen Wærness, Studio 1 fotografene
EKSPERTEN: Gynekolog Mette Løkeland FOTO: Ingrid Aasen Wærness, Studio 1 fotografene Vis mer

Det er ofte vanskelig å gi en eksakt forklaring på spontanabort hos den enkelte.

– Man vet fra studier at den vanligste årsaken er genetiske avvik hos fosteranlegget. Det er derfor lite eller ingenting man kan gjøre for å unngå en abort. Prognosen for neste svangerskap er god, opplyser Romundstad.

Helsedirektoratet trekker frem de tre mest kjente årsakene til spontanaborter:

  • Det kan ha oppstått genetiske defekter (feil i arvestoffene) og misdannelser hos fosteret (50-70 prosent av tilfellene).
  • Det kan være utviklingsfeil i morkaka.
  • I noen tilfeller kan det skyldes infeksjoner.

LES OGSÅ: Blødninger tidlig i svangerskapet

Vanlige symptomer på spontanabort

Et vanlig symptom på spontanabort kan være blødning og noen opplever at graviditetssymptomene forsvinner, dette kalles truende abort.

Det er sjelden at abortsymptomene er helt fraværende og at den gravide ikke merker noen ting. Begrepet er også kjent som «missed abortion» (MA).

– En ultralydundersøkelse vil i de fleste tilfeller kunne gi svar på om graviditeten er gått til grunne, sier Romundstad.

Hvis du opplever blødning sammen med smerte, skal du være ekstra på vakt.

– Får du menstruasjonsblødninger og magesmerter eller at det er så mye blod at du må bruke bind, bør du kontakte helsevesenet, har Cecilia Kleven, jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter, nylig uttalt til Lommelegen.no.

Ved store blødninger skal kvinnen bli henvist til sykehus.

LES OGSÅ: Svangerskap utenfor livmor

Hvordan forløper en spontanabort?

I mange tilfeller kan en spontanabort oppleves som en kraftig menstruasjon med litt kraftigere blødning og/eller mer smerter enn ved en menstruasjonsblødning. Utflod og vev som kommer ut fra skjeden.

Hva slags behandling du får etter en oppdaget spontanabort blir bestemt ut fra hvor langt du er i svangerskapet, og etter funnene ved undersøkelsen, ifølge Helsedirektoratet.

– I enkelte tilfeller er det nødvendig å gi tabletter eller gjøre utskrapning for å få tømt livmoren, forklarer Romundstad.

Det er vanlig med småblødninger og litt økt utflod opptil et par uker etter en spontanabort.

– Man bør unngå samleie, bading og bruk av tampong i denne perioden. Kvinnen bør oppsøke lege dersom hun får feber, kraftige smerter, illeluktende utflod eller store blødninger, råder Romundstad.

Det er ingenting du selv gjør eller ikke gjør som fremkaller aborten eller kan forhindre den.

Hvis svangerskapet har var lenger enn 13 uker, kan du velge om fosteret skal bli gravlagt, plassert i en anonym minnelund for aborterte fosteret, eller bli behandlet som biologisk materiale. Du vil få informasjon om dette av helsepersonell, ifølge Helsedirektoratet.

LES OGSÅ: Ufrivillig barnløshet

Blod betyr ikke alltid abort

En liten blødning tidlig i svangerskapet trenger ikke alltid å bety at det er en spontanabort.

– Det er ikke uvanlig å oppleve en liten blødning, gjerne tidlig i svangerskapet. Mange opplever det og som oftest er det helt ufarlig, men mange blir redde, sier Kleven.

Så mange som en fjerdedel av alle gravide opplever en liten blødning i svangerskapet. Disse blødningene avtar og opphører som regel raskt, og trenger ikke bety at noe er galt eller at kvinnen aborterer.

– Blødningsårsaker kan være at egget fester seg mot livmorveggen. Gravide har lettblødende slimhinner og kan i forbindelse med samleie oppleve en lett, slimaktig blødning etterpå, forteller Kleven.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen din når du tar en abortpille før uke 12

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Risiko for ny spontanabort?

Det er liten risiko for gjentakelse etter en spontanabort, ifølge gynekolog Romundstad.

– Dersom en kvinne opplever tre påfølgende spontanaborter bør hun utredes med tanke på eventuell bakenforliggende årsak, råder Romundstad.

Neste menstruasjonen etter en spontanabort kommer vanligvis etter 3-7 uker, og kan oppleves som litt kraftigere og mer smertefull enn vanlig.

– Det er anbefalt at man kan prøve å bli gravid etter første sikre menstruasjon, sier gynekologen.

Revisjon 19.12.2018 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-