Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vonde kynnere i uke 28.

Spørsmål

Gravid uke 28.

Smertefulle regelmessige kynnere.. De varer i ca15sek til ca2min, med pauser alt fra 3min til 7min. Har ett barn som nå er 4år. Hadde smertefulle kynnere med han også, men ikke så regelmessige som nå.
Nå har jeg kynnere sammenhengende i 1-3t. Så kan det være helt borte i 3-4t. Så begynner de og er regelmessige i mellom 1-4t igjen. Døgnet går slik hele tiden. Om natten har jeg det også. Er verst når jeg sitter eller ligger - når jeg står merker jeg ikke så mye. MEN, jeg klarer aldri å "få bort" en kynner ved å skifte stilling.

Jeg begynner å bli sliten og lei. Har hatt kynnere siden uke 14 (med begge forresten), men dette tar på! Har litt lign nedpress til tider også.

Jeg har også fått UVI, hatt det siden midten av des.

Er dette farlig? Bør jeg få grundig sjekk..?
Har hatt en tøff jul hvor bestemoren min døde. Kynnerne begynte å bli merkbart verre fra jeg fikk vite at hun var døden nær og til nå.

Det tar på hverdagen også, å kjøre bil er ett sant helvete (unnskyld språket..) hvor hver en dump, brems ++ fremkaller kynner. Da trenger de ikke å komme regelmessig, men de er "alltid" der.
Merker ikke kynnerne like godt når jeg står. Mye behageligere, men å stå klarer jeg ikke å gjøre så lenge heller. Da får jeg følelsen av å besvime.

Er så innmarri lei av dette!
En rundgang som ikke slutter og jeg ser med skrekk og gru på at jeg skal fortsette med dette i 12uker til!

Jeg er hjemmeværende student. Samboeren er for tiden sykemeldt, så han tar seg veldig mye av både hund og barnet på 4år. Uansett om jeg slapper av eller er i aktivitet kan jeg stole på kynnerne.
Og det setter en demper for å holde på med ting, når jeg vet at de kommer.
Må forsøke å puste meg gjennom en kynner. Smertefullt om f.eks barnet kommer borti meg/magen når jeg har kynner, smerter i 3-4min.

Vet ikke om det er noe av bekymring, men har også økt utflod.
Skal til lege på mandag, kan jeg vente med å oppsøke lege før den tid for sjekk?

Mvh Stine.Relevante sykdommer/medisiner: UVI. Nivåer på: P+3 - L+14 (23.des)
P+1 - L+1. (19.jan)
Blodtrykk: Uke 12 - 123/70
Uke 23 - 138/76

Ødem: Begynner å se antydning til ødemer nå.

Astma. Går på ventoline ved behov og bruker pulmicort.

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!
Jeg kan skjønne at du ser med gru på 12 uker til med dette!
Noen blir plaget med kynnere tidlig i svangerskapet, og en sier gjerne at det blir mer kynnere for hvert svangerskap. Og det har jo du fått kjenne.
Det er utrolig slitsomt å gå med slike kynnere over lang tid, og ofte er det vanskelig å få gjort noe med disse.
Først og fremst må du forsøke med mer hvile. Det forstår jeg at du har prøvd. Men hvis kynnerne ikke gir seg, slik som du beskriver, at de blir regelmessige over timer, bør du vurdere å kontakte fødeavdelingen for å få en kontroll på at du ikke begynner med premature rier. Har du født for tidlig før? I såfall er det større sjans for at det skal skje igjen og du bør få nøye oppfølging av spesialist.
Født du til termin første gang, har du litt mer å gå på. Men sjansen for at du skal få for tidlige rier er fortsatt tilstede.

Så har du hatt UVI før jul, Fikk du behandling? Utifra det du skriver ser det ut til at det har bedret seg, siden du hadde kun L+1 i januar.
Urinveisinfeksjoner kan forverre kynnere og det kan være lurt å levere urinprøve litt ofte slik at du kan få tidlig behandling og unngår å få mer kynnere. så kanskje du burde sjekke dette igjen. Det kan du gjøre i morgen. Ta en vaskeprøve, morgenurin og lever på legekontoret.
Blodtrykk og urin ser ellers ut til å være ok.

Som du selv beskriver så har kynnerne forverret seg i forbndelse med psykisk stress og sorg. Dette er noe som du kanskje må ta litt tak i. Kanskje kan du forsøke å rydde litt opp i tanker og evt problemer. Og kanskje må du søke hjelp hos en god venn eller en profesjonell for å bearbeide sorgen du bærer i forhold til din bestemor som døde.
Dette er kun tanker jeg har i forhold til det du skriver, hva som passer for deg vet du best selv!

Tidligerer brukte en Bricanyl tabletter som en gav til kvinner med mye kynnere. Bricanyl kan gjøre at en får mindre sammentrekninger. Det er ganske omstridt, men for noe kan det jo virke. Du kan nevne det for din lege.

Du skriver at du nå har kynnere som kommer regelmessige, og som varer i 15 sec til 2 min. Med 3 til 7 min i mellom. Hvis dette er noe som har forværret seg i det siste døgnet, synes jeg du skal ta kontakt med fødeavd i dag.

Men er dette noe du har hatt til og fra i flere uker, og styrken/smerten på kynnerne ikke har forværret seg siste døgn, kan du vente til du skal til lege på mandag.
Men ta heller kontakt en gang for mye enn en gang for lite!!
Det blir lettere for en jordmor som ser deg, å bedømme om du har rier eller bare plagsomme kynnere.
Jeg håper du har fått en oversikt over mulighetene du har, og at du får hjelp til å komme deg igjennom de neste 12 uker.
Men husk det viktigste er ro og hvile! Lykke til!