Vekstkurven flater ut!!

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 32. Mitt symfyse mål er tatt ukentlig i de tre siste ukene. Fra å ha ligget på/over normalkurven har målet nå flatet noe ut og ligger ca 1,5 cm (måler 27 cm)under normalkurven. Jeg har også lagt på meg lite, kun ca 5 kg. Jeg er veldig usikker på hvor alvorlig dette er, og om jeg skal bli svært bekymret. Kan dette skyldes at både jeg og den vordende pappa ikke er spesielt storvokste? Kan det skyldes at fosteret har uregelmessige vekstperioder? Taknemlig for svar

Kvinne, 38 år

Svar

Hei!

Det kan være flere årsaker til at vekstkurven flater ut, men i et normalt svangerskap skal det ikke forekomme en slik utflating. Er det forskjellige personer som har gjort disse målene ? (helsesøster, jordmor, lege?) Denne målingen er som regel korrekt hvis samme person måler fra gang til gang, men forskjellige personer kan sette litt forskjellig mål.

Jeg vil nødig skremme deg men en slik avflating i kurven bør legen din undersøke nærmere, gjerne ved å henvise deg til ultralyd igjen hos gynekolog. Selv om du og mannen din ikke er storvokste så skal barnet følge kurven i løpet av svangerskapet. Og selv om fosteret kan vokse litt i rykk og napp så vil det som regel følge kurven.

Jeg håper at det er en banal og ukomplisert årsak til at kurven flater ut, men du skal snakke med legen din om dette.