Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uvel og svimmel i uke 20

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 20 med barn nr 3. Hyperemesis de to første svangerskapene med betydelig vektnedgang. Denne gangen er jeg bedre, men sliter med mye kvalme (og oppkast). Særlig ille de siste par-tre ukene. I dag er jeg så svimmel! Sjanglet ut på badet i dag tidlig, og må sette sjøbein når jeg oppe og går. Flytter jeg på meg tar det tid før hodet/blikket er på plass. Ligger jeg i sengen snurrer taket. Dette har jeg ikke opplevd før. Jeg har spist og drukket i dag uten at alt er kommet opp igjen. Er sykmeldt 20%;. Kan ikke huske å lest om dette i forbindelse med svangerskap. Tilleggsinfo: Ultralyd forrige uke med bare positive tilbakemld., bekkenløsning, noe hevelse i bena.

Kvinne, 33 år

Svar

Hei.

Så kjedelig å bli så uvel! Det er klart, uten å ha deg til en fysisk kontroll blir det vanskelig å si hva som kan være årsaken, og jeg vil starte med å si at om du ikke blir bedre i løpet av en dag eller to, og om det er lenge til neste kontroll, bør du ta deg en tur til lege eller jordmor for en ekstra kontroll.

Det kan være mange årsaker til at du er så svimmel og uvel. Du sier at kvalmen og oppkasten har vært spesielt ille de siste ukene. Hyperemesis er jo ekstrem svangerskapskvalme, og den kan komme når som helst i svangerskapet, i motsetning til morgenkvalmen som som regel gir seg etter første trimester. Om du har kastet opp mye de siste to-tre ukene og fått i deg lite mat og drikke, kan dette være årsaken. Kroppen din kan kompensere ganske lenge; men så kommer du til et punkt hvor reservene er oppbrukt og du kan bli dehydrert (inntørket) og få ubalanser i kroppen din. Dette kan vises ved ytterligere kvalme, og ved svimmelhet.

En annen årsak kan være lavt blodsukker, som følge av oppkast og lite mat i kroppen. Prøv å få i deg godt med væske med mineraler (farris, mineralvann) og sukker, samt helst næringstett mat som er lettfordøyelig. Kokte grønnsaker, ristet brød med litt pålegg, ris, kylling o.l.

Lav Hb (blodprosent) kan også gi svimmelhet, spesielt ved bevegelse. Det samme kan lavt blodtrykk. Både blodprosen og blodtrykk faller som følge av naturlige svangerskapsforandringer i kroppen din, og ligger på sitt laveste nettopp nå rundt uke 20. De burde i så fall stige igjen. Kan dette være årsaker eller medvirkende årsaker? Det står kanskje noe på helsekortet ditt av verdier? BT under 100/60 kan være ubehaglig, Hb ned mot 10-tallet bør behandles med jernpreparater.

Sist men ikke minst kan man få alle mulige "vanlige" og uvanlige tilstander i gravid som ugravid tilstand. F.eks virus på balansenerven.

Mitt beste råd; få i deg mest mulig væske og mat. Blir du ikke bedre i løpet av kort tid anbefaler jeg deg på det sterkeste å ta kontakt med lege.

God bedring, og lykke til videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-