Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Uvasket salat, gravid

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i uke 27+5 og har akkurat oppdaget at jeg har fått servert uvasket salat til middag. Det knaste i tennene da jeg spiste :/ bør jeg ta en toksoplasmose test, og hvor lenge bør jeg evt vente før jeg tar testen?

Kvinne 34
Svar

Hei! Det er svært lite sannsynlig at du skulle bli smittet av tokaoplasmose etter denne hendelsen. Det finnes ingen nasjonale retningslinjer som sier at man må testes etter en slik episode.  Jeg vurderer det som unødvendig å ta testen. Det bør gå minst tre uker før man Evt tar en test, som er en blodprøve. Den kan skille mellom tidligere gjennomgått infeksjon eller akutt infeksjon nå. Det er også mulig å teste barnet når det blir født. Risiko for skade på barnet grunnet toksoplasmose er liten senere i svangerskapet. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-