Urolig pga av lite informasjon

Spørsmål

Hei, venter mitt første barn og er gravid i uke 33+7. I går fikk jeg en ekstra ultralydsjekk pga lite liv i magen. Ungen så frisk og rask ut men legen sa at når det gjald vekst så lå ungen 10 % under gjennomsnitt. Jeg har ikke fått eksakte BPD og MAD mål eller nærmere forklaring men legen sa at hode så ok ut og at det var magen som var liten. Målte ikke lårbein. Hun sjekket også med Doppler og gjennomstrømming var helt fin. FSI var 12. Hadde også spor av protein i urin og BT på ca 140/83 på siste 2 jordmorkontroll. Dette reagerte legen ikke på. Men jeg skal tilbake på ny UL om 2-3 uker.
Jeg ble veldig bekymret for babyen. Kan lav fostervekt tyde på at barnet ikke er frisk (blir utviklingshemmet osv.)? Og det at hodet og magen ikke vokser i takt, er det dårlig tegn? Som sagt så sa legen bare at jeg måtte komme tilbake og sjekke på nytt, men forklarte ikke hvorfor.
På forhånd takk for svar!

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Jeg forstår at du ble bekymret over denne informasjonen spesielt siden gynekologen ikke har gitt deg noe supplerende informasjon.
I ditt tilfelle ville jeg i morgen ringt gynekologen og bedt om supplerende konkret info om ditt tilfelle, siden hun kjenner deg best.
Hva jeg skriver vil nok dessverre ha liten verdi for deg, dessuten vil det å uttale seg om et svangerskap uten undersøkelse være dårlig legepraksis.
Rent generelt kan jeg si at størrelse på fosteret varierer veldig. Det behøver ikke bety verken alvorlig sykdom eller utviklinghemning det at magen og hodet ikke vokser i takt.
Det store individuelle forskjeller på fosterstørrelse og veksttakt. At man en tid ligger under normalpercentilen, er bare veiledende i forhold til oppfølging og nye ultralydundersøkelser.
Det er bra at legen din tar deg inn til ny ultralydundersøkelse om 2-3 uker, men det aller beste ville vært om du fikk en time hos gynekologen i løpet av uken slik at hun kan forklare sine funn og berolige deg.
Det at du blir urolig er ikke bra for svangerskapet.
Jeg håper svaret er til hjelp.
Lykke til videre i svangerskapet.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-