image: Tyngdefølelse og stinnhet i magen ved graviditet

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tyngdefølelse og stinnhet i magen ved graviditet

Spørsmål

Hei! Jeg ble gravid via IVF i oktober og ble overstimulert (OHSS) med forstørrede eggstokker samt væskeansamling og ekstrem stinnhet i buk/mageparti. Nå er eggstokkene nede i ganske normal størrelse og væske er borte.

En del av den ekstreme stinnheten forsvant heldigvis i uke 16. Jeg er nå i uke 18+2 har vært til ordinær UL i går og alt står bra til med den lille.

Mitt spørsmål er: Jeg er fremdeles veldig stinn/hard i mage/bukregionen, spesielt etter lunsjtider og utover kvelden. Når jeg ligger så roer alt seg og blir "mykt", så når jeg står opp om morgenen så er alt bra/normalt/behagelig, men utover ettermiddagen-kvelden så dukker en konstant stinnhet opp. Det er som om jeg har svelget en liten murstein som ikke går vekk. Det fører til at jeg må ta meg selv i å gå med rett rygg da det er mer behagelig å krumme ryggen, noe jeg vet ikke er bra, men det er veldig slitsomt på ettermiddag/kveld.

Jeg vet at flesteparten av organene/tarmene blir flyttet på og presset under graviditet, men skal det være et slikt konstant press? Og kan jeg bare forvente meg at det blir verre utover? Er det noe jeg kan gjøre for å "lette" på det området? Jeg har ingen problemer med toalettrutiner. Har ikke smerter, bare konstant-vedvarende stinn/hardhet store deler av dagen. Jeg legger ved bilde for å vise område. På forhånd takk.

Kvinne 40
Svar

Så fint at du kom godt fra overstimuleringen (OHSS) i forbindelse med IVF’en, og gratulerer med at du ble gravid.

Jeg kan ikke se at det er en sammenheng mellom det trykk du kjenner og gjennomgått OHSS, men det er likhet i symptomet. Ved OHSS er det store eggstokker og fri væske ute i bukhulen, det gir trykkfølelse/tyngdefølelse. På samme måte vil den voksende livmor gi økende tyngde. Det at tyngden forsvinner når du legger deg, men øker ut over dagen og kvelden tyder på at det er noe som tynger. På bildet ser din gravide mage ganske normal ut, du har ikke smerter og alt ser bra ut ved ultralyd. Du må nok innstille deg på at det kan bli verre videre i svangerskapet.

Det finnes ’støttebelter for gravide’. Du kan google deg fram på nettet. Det har mest vært brukt ved bekkenløsning eller ryggsmerter. Jeg har ingen erfaring om effekten ved tyngdefølelse. Hør evt. med din jordmor.

Lykke til videre med graviditeten.

Vennlig hilsen Mette

Illustrasjon øverst: toranosuke / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-