Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Toxoplasmose

Spørsmål

Hei.

Jeg er gravid i uke 9 etter mange års prøvelser og 2 missed abortion. Jeg har mange bekymringer, men bekymrer meg nå utrolig mye for å bli smittet med toxoplasmose eller listeria. Dette er noe jeg først nå de senere dagene har blitt veldig obs på etter å ha lest om det. Hvordan blir man lettest smittet med disse parasittene? Jeg har spist epler hver dag hvor jeg kun har skyllet de med vann først. Leste nå at de må skrelles for å bli kvitt eventuelle bakterier? I går var jeg også ute å spiste på italiensk restaurant. Bestilte pizza med spizy meatballs. Synes det smakte veldig rart og spurte derfor servitøren etterpå som sa at det også var italienske pølser på, noe jeg nå har forstått at gravide i hvertfall ikke skal spise? Går dette greit siden det var blitt varmebehandlet?
Jeg er så bekymret for disse parasittene nå at jeg nesten mister matlysten. Vi skal også passe hunden til søstra mi neste helg. de har også katt og nå bekymrer jeg meg allerede for om hunden kan være smittebærer av toxoplasmose. Dette begynner å bli veldig slitsomt.

En annen ting jeg lurer på er om det er helt trygt å gå til kiropraktor så tidlig i svangerskapet?

Med vennlig hilsen

"helt på tuppa"

Svar

Hei.
Gratulerer med graviditeten! Så flott at du nå er kommet til uke 9.
Når det gjelder å bli smittet av Toxoplasmose er dette svært sjeldent. Men hvis du skal til utlandet på ferie, ber vi de gravide være forsiktig med mat som ikke er varmebehandlet. Dvs spekemat og rått kjøtt. Men når det er varmebehandlet er det ikke noe å være bekymret for.
Nå er jo ikke du i utlandet, men i Norge. Og da er det meste av mat trygg. Og den pizzaen som du spiste, var jo stekt, altså trenger du ikke bekymre deg i det hele tatt.
Epler kan du trygt spise. All frukt og grønt er bra å spise og en kan gjerne vaske den litt i vann før du spiser den.

Jeg anbefaler deg å gå på matportalen.no sine sider for grundig informasjon ang mat og hva du skal passe på. Det er fortsatt viktigst å ikke røyke eller drikke i graviditeten. Så gjelder det spekemat som ikke er varmebehandlet, det bør en være forsiktig med. Og ost som ikke er pasteurisert. Alle ostene har en innholdsfortegnelse slik at du finner ut om den er varmebehandlet. Ost og melk er viktig kalsium kilder i maten vår og viktig for gravide. Så vanlig ost trenger du ikke unngå. Men brie og annen ost som er upasteurisert, bør du være forsiktig med.

Men så kan du tenke på; hvor mange har du hørt om som er blitt smittet med toxoplasmose eller Listeria? Det er svært sjeldent at en blir utsatt for denne bakterien, så du må prøve å tenke at det er en svært liten sjanse for at du kan bli smittet HVIS du skulle få i deg den nevnte type matvarer. Sjansen for at du blir utsatt for smitte er svært liten! Så her synes jeg du skal lese deg opp på matportalen som har nyttig og riktig informasjon , slik at du slipper å gå rundt å være redd unødvendig!!!

Når det gjelder hund og katt, bør du igjen tenke på; har du noen gang hørt om at noen er blitt smittet av toxoplasmose?
Det er ikke alle katter som har denne smitten. Og det er i kattebæsj at den finnes. Så da trenger du ikke tømme kattedoen, det kan noen andre gjøre mens du er gravid. Og hunden trenger ikke slikke deg i ansiktet. Så da kan du slappe av med dette og. Det er mange gravide som har katt. De lever med den hele svangerskapet uten problemer.
Håper at denne informasjonen kan hjelpe deg til å slappe av og nyte graviditeten. Hvis ikke kan du be om å ta en toxoplasmose test for å se om du kanskje er blitt smittet tidligere, altså før du ble gravid, så slipper du hvertfall å tenke på den smitten. Har en vært smittet, trenger en ikke være redd for å bli smittet igjen. Da har en antistoffer.

Det er ikke farlig å gå til kiropraktor når en er gravid. Men du må fortelle at du er gravid!
Anbefaler deg å ta kontakt med jordmor der du bor, for å få en god oppfølging av svangerskapet ditt, med riktig informasjon. Du kan selv bestille time hos jordmor og du bestemmer selv hvem du skal gå til i svangerskapet.

Håper dette kan hjelpe deg til å bekjempe angsten og uroen du har ang mat og smitte.
Lykke til!!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-