Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tidligere herpes og graviditet

Spørsmål

Hei. For ca 10 år siden hadde jeg et herpesutbrudd i underlivet.det kom i forbindelse med at jeg var syk på dette tidspunktet og hadde redusert immunforsvar. DDette var type 1, altså det som man forbinder med munnherpes. Har mest sannsynlig blitt smittet pga oralsex. Jeg har ikke hatt utbrudd siden. Nå er jeg gravid. Skal jeg opplyse lege/jordmor om dette? Jeg pleier jo ikke å ha utbrudd. Har lest at hvis man har utbrudd ved fødsel kan dette smitte barnet og føre til komplikasjoner. Men gjelder dette både type 1 og type 2 i underlivet? trenger jeg egentlig bekymre meg for dette siden jeg ikke har hatt utbrudd på 10 år?

Kvinne 30
Svar

Det er meget vanlig at man har vært smittet med herpes (1 eller 2), men ikke alle har hatt eller har merket utbrudd. Man kan på en blodprøve se at det er dannet antistoff. Ca. 70% har antistoffer mot herpes 1.  Spesielt ved førstegangsutbrudd (type 1 og 2) i underlivet hos den fødende kan det være fare for å smitte fosteret så det kan få hjernebetennelse og hjerneskade. Type 2 er ofte alvorligere enn type 1. I den situasjon vil man derfor foreta keisersnitt så barnet ikke kommer i kontakt med mors underliv. 

Hvis det oppstår utbrudd i løpet av svangerskapet, vil man gi antiviral behandling. 

Hvis den gravide har hyppige utbrudd kan det være aktuelt å starte behandling før fødselen (ca 10 dager før) og fortsette til fødselen er overstått. 

Så ut fra din sykehistorie kan jeg ikke se at det er grunn til bekymring eller spesielle tiltak. Du bør selv være oppmerksom på utbrudd, og det bør rapporteres i svangerskapsjournalen, men det er ikke nødvendig å informere om et enkeltstående utbrudd for 10 år siden. 

Lykke til med graviditeten.  

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-