Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tidligere Graves sykdom og graviditet

Spørsmål

Hei! Jeg er 36 år gammel og gravid i uke 12. Tidlig i 20-årene hadde jeg Graves sykdom og ble behandlet med tabletter i to år. Siden har jeg vært frisk og ikke viet mange tanker til Graves. Ei heller da jeg planla graviditet. Rutinemessig har det blitt tatt blodprøver av meg da jeg tidligere har hatt Graves. Resultatet viste normalt stoffskifte (funksjon) men i følge legen «litt forhøyet» antistoff. Han skrev det er mulig antistoffene kan «henge igjen» fra tidligere, men at jeg må kontrolleres igjen om noen måneder. Jeg slår meg ikke helt i ro med dette. Er det mulig å ha forhøyede antistoffer (jeg formoder tras) uten at dette er ensbetydende med Graves? I etterpåklokskapens navn burde jeg kanskje ha sjekket stoffskifte før jeg ble gravid, men Graves var overhodet ikke i tankene og jeg har ikke hatt symptomer. Siden jeg ble gravid har jeg vært noe plaget med mer urolig og løs mage, samt søvnproblemer. Ingen øvrige symptomer som jeg har lagt merke til. Tre spørsmål altså: - Kan jeg slå meg til ro med en ny kontroll om noen måneder, eller burde jeg allerede nå henvises til endokrinolog? -Er det mulig å ha forhøyede antistoffer uten at dette er ensbetydende med Graves? - Kan antistoffene «henge igjen» mer enn ti år etter avsluttet behandling, slik legen spekulerer? Hilsen gravid kvinne, 36 år

Kvinne 36
Svar

  

Jeg svarer som gynekolog da det det dessverre ikke er spesialist i endokrinologi blant legene hos Lommelegen. 

Dette er kopiert fra den Nasjonale veileder i endokrinologi

______________________________________________________

TRAS  bør måles før og tidlig i graviditet hos kvinne

  • Med aktiv Graves' sykdom
  • Som tidligere er behandlet for Graves' med radioaktiv  jod eller tyreoidektomi (Kirurgi!).
  • Som tidligere har født barn med neonatal hypertyreose

Høyt TRAS- bør kontrolleres i uke 20. Hvis TRAS da er > 3 x øvre referansegrense, anbefales henvisning til fostermedisinsk vurdering med tanke på hypertyreose hos fosteret.

TRAS bør kontrolleres igjen før fødselen (i uke 36). Høy TRAS hos mor i slutten av graviditeten gir risiko for at barnet kan få hypertyreose de første ukene etter fødselen. Dette er viktig å kjenne til for å kunne behandle barnet.

_________________________________________________

Egentlig kommer du ikke i kategorien for å få målt TRAS, men bare vanlige tyreoidea-prøver. 

Svar på dine spørsmål:

- Kan jeg slå meg til ro med en ny kontroll om noen måneder, eller burde jeg allerede nå henvises til endokrinolog? Svar: Hvis du hadde høy TRAS skulle du kontrolleres ved uke 20, altså om ca. 2 måneder.

-Er det mulig å ha forhøyede antistoffer uten at dette er ensbetydende med Graves? Svar: ved Graves er det overproduksjon av tyroxin, dine prøver var normale. Svaret må derfor bli ‘ja’.

- Kan antistoffene «henge igjen» mer enn ti år etter avsluttet behandling, slik legen spekulerer? Svar: antistoffer kan være til stede lenge etter vellykket behandling. Hvor lenge de kan være forhøyet, vet jeg ikke.

Jeg håper at du kan slå deg til ro, situasjonen er under kontroll. 

Lykke til med graviditeten. 

Vennlig hilsen Mette