Terminberegning

Spørsmål

Hei! Jeg fant ut da jeg var på ferie i Spania, at jeg er gravid. Den 19.08 sa Gynekologen at jeg var 6u og 5d på vei. Embryoet var da ca 8,38mm Første menstruasjonsdag var 30. Juni og siste var 6. Juli. Syklusen min har vært ganske varierende og lang, etter at jeg sluttet på p-piller. På det meste har jeg gått 14 dager over forventet menstruasjon. Forrige syklus varte i 35 dager, og jeg er ikke sikker på når jeg hadde eggløsning.
Det jeg lurer på er: når kunne barnet mitt ha blitt unnfanget? Ut i fra det hvor mange uker barnet er, regnet jeg meg frem til første dag etter menstruasjon. Kan det stemme?
En ting som bekymrer meg veldig er at jeg har drakk mye alkohol den 15 og 29 juli, da jeg ikke visste at jeg var gravid. Er dette farlig?

Svar

Hei! Uregelmessig mens skaper litt forvirring ved estimering av termin og svangerskapslengde. Ultralyd er det mest presise, men ikke så tidlig som uke 6. Allikevel samsvarer Ultralyd funnet rimelig med første mens dag i siste menstruasjon 30 juni. Unfangelse har da mest sannsynlig skjedd 2 uker etter det. Altså 15-20 juli. Sannsynligheten er derfor stor for at du var gravid den 29 juli. Alkohol er aldri bra for et foster, men en enkeltepisode har liten betydning. Det er gjevn drikking over tid som er skadelig for fosteret. Det er mange som føler på det du gjør og det går allikevel helt fint. Nå må du tenke fremover og glede deg over graviditeten. Bekymring og stress har heller ingen positiv virkning på fosteret.