Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Symptomer i tidlig graviditet

Spørsmål

Hei, jeg skrev til deg i romjulen i fjor, med spørsmål om IVF-behandlingen jeg var i gang med. Etter en rekke forsøk har jeg nå omsider blitt gravid, og er såvidt inne i 7. uke. HCG ble målt til 1085 tirsdag 18. august og deretter til 3001 torsdag 20. august (egguttak og befruktning var torsdag 30. juli). Jeg har hatt vanlige bivirkninger: Vært trett og kvalm om morgenen og andre tider på dagen (men uten brekninger eller oppkast), og har hodepine og ømme, svulmende pupper med brystvorter som er klart større enn vanlig. Bortsett fra 2-3 små blodspor samme helg som jeg testet positivt har jeg ikke hatt noen blødninger. Men i går opplevde jeg et sterkere ubehag enn tidligere. Mot slutten av middagen begynte jeg å føle meg dårlig, måtte legge meg, og si nei til å være med ut og treffe venner. Jeg var kvalm, og hadde en veldig ubehagelig følelse i magen - som om jeg hadde spist mye mer enn jeg orket, selv om jeg faktisk ikke hadde spist så mye. Magen føltes stinn og full av spenninger, og jeg kjente på en slags "sprengt" følelse (akkurat denne følelsen av "sprengning" hadde jeg også tidligere denne uken). Det var også noen bevegelser i magen, som føltes som en slags surkling. En eller to ganger syntes jeg også jeg kjente en slags svak, brennende følelse i like under navlen (det var tett opp mot huden og føltes ikke som om det kom fra selve organene). Jeg hadde definitivt ikke kramper og ikke hva jeg vil kalle direkte smerte, men altså et sterkt ubehag. Det varte i et par timer, tror jeg; siden jeg sovnet etter hvert er det ikke helt enkelt å si. I dag har jeg "vanlig" morgenkvalme igjen. På grunn av alderen min (39) og fertilitetsproblemene er jeg så klart veldig redd for spontanabort. Høres det jeg beskriver unormalt eller bekymringsfullt ut for deg? Eller kan det komme av at livmoren vokser og at kroppen forandrer seg?

Kvinne 39
Svar

  

Gratulerer med graviditeten. Jeg forstår at du er engstelig, ikke minst når det kommer uventede symptomer. Det er ikke normalt med symptomer som du beskriver, vekst av livmoren gir ikke smerter, og kroppen forandrer seg bare gradvis. Ved en spontanabort kommer det vanligvis først blødning som øker og etter hvert kommer smerter. Man kan også tenke på at det kan være graviditet utenfor livmoren, men da er smerter det dominerende, men det kan også være litt blødning. Ved begge svangerskapskomplikasjoner vil symptomene forverres. Dine symptomer har gitt seg. Du har hatt en fin stigning av HCG, det er et godt tegn. 

Jeg er ikke så sikker på at det du kjente hadde med graviditeten å gjøre. Kan det ha vært vanlig ‘magevondt’, reaksjon på noe du spiste? Surkling i magen tyder på at tarmene har reagert. 

Jeg synes at du skal få en kontroll etter helgen for å se at alt er i orden.

Lykke til med graviditeten. Vennlig hilsen Mette