Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svangerskapskvalme.

Spørsmål

Hei, Jeg har blitt gravid ved IVF, og dette er mitt første svangerskap. Nå er jeg gravid i uke 6, og har den siste uka vært konstant og kraftig kvalm gjennom hele døgnet. Jeg kaster ikke opp, men det er utfordrende å få i seg mat, bevege seg, osv. Det er for krevende å fungere i jobbsituasjonen og det går utover livskvaliteten, men jeg ønsker ikke å bli sykmeldt. Ser at Postafen er anbefalt mot svangerskapskvalme. Spørsmålet mitt er om jeg trygt kan ta dette legemiddelet, f.eks 1 tablett hver kveld, eller bør jeg ta en prat med fastlegen min først? Jeg er ellers frisk og normalvektig, har ingen andre plager, og går ikke på andre medisiner.

Kvinne 41
Svar

  

Gratulerer med graviditeten. Svangerskapskvalme forekommer hos de fleste gravide, men noen gravide har det i så stor grad at de kaster opp og ikke får tilstrekkelig med mat og væske i seg. Noen må innlegges for intravenøs behandling. 

Kvalmen er tegn på at graviditeten utvikler seg normalt. Hos de fleste er symptomene borte etter ca. 12 uker. Generelle råd er mange og små måltider og starte dagen med en kopp te og en kjeks før man står ut av sengen. Ingefær har vært mye brukt, men det er advarsel mot å bruke mer enn 1000 mg daglig, i dyreforsøk har store doser kunnet fremkalle abort. Ingefærshots bør unngås og likedan kosttilskudd med ingefær. Av legemidler kan brukes antihistaminer som Postafen (25 mg x 1-2) og Phenergan (25 mg x 2-3). Postafen og Phenergan kan kjøpes uten resept. Det finnes også andre legemidler på resept, da må du snakke med din lege. 

Lykke til med graviditeten.

Vennlig hilsen Mette