Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svangerskapsdiabetes

Spørsmål

Hei.
Jeg er 30 år og gravid i 32. uke. På de siste kontrollene hos jordmor har jeg hatt både protein og sukker i urinen. Jeg har tatt glukosebelastning og hadde blodprosent før måling på 3,7 og etter to timer på 7,3. Fikk beskjed om at jeg muligens hadde svangerskapsdiabetes og har fått kostholdsveileding. Nå går jeg altså på "diett" og er sulten hele tiden...Jeg har fått "stiks" hos legen hvor jeg skal ta urinprøver hjemme ca 2 ganger i uken. Stiksene viser at jeg fremdeles har protein (2+) og litt sukker (1+). Det som også viser på stiksene etter at jeg har begynt med diett er at jeg har fått 3+ på ketones. Er dette unormalt, eller er det bare en konsekvens av at jeg får i meg for lite karbohydrater? Formen ellers er helt fin. Ikke er jeg svimmel og ikke har jeg høyt blodtrykk.
Har også fått beskjed om å ikke spise havregryn. Jeg trodde havregryn var langtvirkende karbohydrater og sunt å spise. Særlig hvis jeg koker de opp med vann og ikke har noe søtt på????
Hilsen fra Linda

Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Når man spiser svært lite karbohydrater i kosten vil mer fett bli brutt ned til såkalte ketonlegemer. Kroppen skiller ketonlegemene ut via urin og dette kan måles med stiksen. Det er altså normalt, at stiksen viser 3+ på keton hos deg og dette er diettindusert. Du befinner deg i en såkalt katabolisk tilstand og dette merker du slik, at du er sulten hele tiden.

Proteiner i urinen kan tyde på en infeksjon eller på en svangerskapsforgiftning. Men muligens er det bare utfloden fra skjeden som har komt inn i urinen.

Glukosebelastningen din var egentlig normal. Hvis verdien (etter to timer) er lavere enn 7,8 er dette i orden.

Men hvis det er fortsatt sukker i urinen, som du har, er det likevel mulig med svangerskapsdiabetes. Derfor anbefaler man diabeteskosthold for å være på den sikre siden. En ny glukosebelastning hos deg kan bli aktuelt, etter hvert.

Hovedprinsippene av diabeteskosthold er:
1.)Flere små karbohydratrike måltider.
2.)Sukkerholdige varer spises bare i begrensete mengder sammen med måltidene.
3.)God og sunn normalkost med mindre fettinntak. Kosten bør inneholde mye kornprodukter.

Ellers er det viktig å være fysisk aktiv!

Angående diabeteskosthold har jeg funnet en god side: http://www.helsenytt.no/artikler/diabetes2.htm
Her kommer det tydelig fram, at havregryn uten sukker er helt fint for diabetikere. Du kan gjerne spise den, etter min mening.

Håper dette var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-