Svangerskap og vannkopper

Spørsmål

Jeg er gravid i 7 uke, min datter på 3 har akkurat fått vannkopper, jeg vet ikke om jeg har hatt det som liten. Hva bør jeg gjøre?

Kvinne, 36 år

Svar

Hei!

De fleste voksne har hatt vannkopper som barn, men mange har hatt svært milde anfall (spesielt hvis de hadde det som småbarn), og da er de kanskje ikke klar over at de har hatt det. Det er mulig å sjekke dette gjennom blodprøver, det eksisterer hurtigtester for dette som gir svaret i løpet av 10 minutter, men det er sjelden at primærleger har slikt utstyr på kontoret sitt. Man regner med at 90% av voksne har hatt vannkopper.

Vannkopper er i utgangspunktet ikke veldig skadelig for verken mor eller foster, fosterskader er svært sjelden. Imidlertid kan mor bli kraftig syk av vannkopper, noen får en lungebetennelse av vannkoppeviruset. Derfor er det selvfølgelig en fordel å slippe å bli smittet. Hvis datteren din har fått vannkopper nå er det nok for sent å gjøre noe i forhold til smitte, man er som regel mest smittsom mot slutten av inkubasjonsperioden (den perioden som går mellom smitteoverføring og utbrudd av sykdommen). Dessuten er du heldigvis helt på slutten av den perioden hvor mesteparten av fosterutviklingen foregår.

Jeg har snakket med gynekolog og mikrobiolog om dette og de mener også at vannkopper vanligvis er en harmløs infeksjon i svangerskapet, man har tilog med opplevd å se barn bli født med vannkopper uten at dette har gitt varig skade.

Hvis du ikke har hatt din første svangerskapskontroll foreslår jeg at du kontakter legen din og at dere tar en samtale rundt dette.