Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svangerskap og forkjølelse

Spørsmål

Jeg er gravid i 4.mnd og har fått influensa eller kraftig forkjølelese som har vart i 5 dager nå.Er litt bekymret for den lille i magen,om dette påvirker h*n eller om det er noe jeg spesiellt bør gjøre eller tenke på? Jeg forsøker å drikke masse og har unngått smertestillende,bare tatt nesespray..Tar det lenger tid før jeg blir frisk igjen nå som jeg er gravid? Har liksom aldri følt meg så elendig form som dette før når jeg har fått influensa/forkjølelse..
Blir veldig bekymret for om det går bra med den lille bebisen i magen nå når jeg føler meg så slapp og elendig liksom.

Fint om du kunne svart meg på dette og kansje kommet med noen gode råd og tips.

Kvinne, 29 år

Svar

Hei !

Det er helt naturlig og OK å være litt ekstra på "alerten" når man er gravid og ønsker alt det beste for sitt kommende barn, men i dette tilfellet kan jeg berolige deg med å fortelle deg at du har ingen spesiell grunn til bekymring i det hele tatt her.

Når det gjelder nesespray, så er det nok en fordel når man er gravid, å velge ren saltvanns-nesespray, og ikke disse med slimhinneavsvellende middel, slik som Otrivin, Rhinox osv. Når det gjelder disse sistnevnte, så står det i Felleskatalogen at "forsiktighet bør utvises ved bruk under svangerskap", da de inneholder et virkestoff som får blodårer til å trekke seg sammen.
Har du imidlertid allikevel brukt slike, i alminnelige doser, så bør du ikke bekymre deg over dette heller, da det ikke er påvist sikre fosterskadelige effekter, men som et prinsipp er det greit å bruke minst mulig medikamenter i svangerskapet i det hele tatt, så bruk heller saltvannsspray fra nå av.

At din forkjølelse har vart i 5 dager, er jo også aldeles normalt, det går jo erfaringsmessig lett et par uker fra en forkjølelses begynner til den er helt over.
Hvis du litt etter litt begynner å kjenne deg bedre, så er det bare å la forkjølelsen gå sin gang, drikke rikelig, ta det nogenlunde med ro og holde deg passe varm, hverken steike deg i solen eller ta kalde sjøbad.
Hvis du mot formodning skulle oppleve at du blir verre etterhvert, med stigende feber, mer hoste osv, så kan det kanskje være greit å ta en tur til legen for å bli undersøkt mhp om du kan ha pådratt en lungebetennelse e.l. hvilket kan oppstå i forløpet av en forkjølelse, men dette er jo langt fra hovedregelen.

Ønsker deg god bedring og lykke til videre med svangerskap og fødsel !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-