Svak strek på testen

Spørsmål

hei.vi har prøvd og få barn en stund.å lurer på om jeg kansje er gravid.tok en test får 2 dager siden.(1.mars)på morgenen.det var 2 streker,men den test streken var ganske svak.men ulik en som var negativ.hadde sist mensen 7.feb.og skal ikke ha neste mens før den 6.mars(ca.)tok en test senere samme dag men den var negativ.På bruksanvisningen står det jo at det vil vises først når mensen uteblir.kan det vises på testen før,slik at jeg kansje er gravid?vil ikke glede meg for tidlig.men tenker jo på det hele tiden.

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

En graviditetstest virker ved å påvise urinens eventuelle innhold av hCG. Når et egg er befruktet graver det seg ned i livmorslimhinnen en drøy ukes tid (+/- et par dager) etter eggløsningen. Det begynner da å skille ut hCG, men det tar enda et par dager før nivået har blitt såpass høyt at det går an å påvise det i urinen.
En graviditetstest sier kun én ting, og det er om hvorvidt urinen inneholder påviselige mengder med hCG eller ikke. Hvor sterk fargen på streken er, har liten betydning. Generelt sett kan en svak strek tyde på at det er bare en liten mengde hCG i urinen, og en sterk strek kan tyde på at det er en større mengde hCG i urinen. Dette er som regel årsaken til at man får svak teststrek hvis man tester før mensen er ventet og en sterkere strek når man tester igjen noen dager senere.
Dette er imidlertid ikke alltid gjeldende. Tester er ulike, og til og med tester i samme eske kan ha store sprik i sensitivitet. Å sammenligne sterke og svake teststreker kan lett føre til forvirring og unødig fortvilelse. Testene er svært sikre, og får man en farget strek så er man befruktet og gravid.
Det er imidlertid viktig å lese bruksanvisningen på testene, og følge denne. Brukes testen på andre måter, f.eks om man leser av resultatet for sent kan man ikke stole på den.

Noen ganger tester man svakt positivt for senere å få mensen allikevel. Dette kan da ha to forklaringer.

1.) Man har hatt det som kalles en biokjemisk graviditet.
Dessverre er det imidlertid veldig vanlig at svangerskap går galt på et veldig tidlig stadium - gjerne rett før mensen egentlig er forventet. Det befruktede egget har allikevel rukket å produsere nok mengder hCG til at det kan oppfattes på de mest sensitive testene. Kvinner som tester tidlig risikerer derfor å få utslag fra noe som egentlig ikke var ment å bli.

Noen opplever også å ha blødninger selv om de er gravide, så en blødning trenger ikke nødvendigvis være mensen eller abort. Har man fått positiv graviditetstest for så å begynne å blø, bør man kontakte lege.

2.) Det har vær en "skyggestrek" på testen. En skyggestrek er en "usynlig spøkelsesstrek" der hvor den positive streken skulle ha vært. Disse er vanligvis grå eller fargeløse, eller ser ut som en "bulk" i testen.
Alle tester har to striper med reagensmiddel i testvinduet. En av disse stripene vil alltid farges når den blir våt (kontrollstreken). Den andre vil farges KUN hvis den utsettes for fukt som inneholder hGC. Disse reagensmiddelstripene er IKKE usynlige. De er vanskelige å se, men de er der. Når teststripen utsettes for fukt blir den enda enklere å se siden fukten får lyset til å reflekteres annerledes. Når man da myser på testen i godt lys så vil man nesten alltid se "noe" der. "Resultatet" teller imidlertid ikke så lenge det ikke er tydelig rosa- eller blåfarget. Dersom man ikke kan se hvilken farge det er eller hvis det er for svakt, så skal det tolkes som negativt.

Når man tester etter hCG er det best å bruke morgenurin, ettersom denne er mest konsentret og har høyest innhold av hCG. Jeg vil gjette på at du er befruktet og den første testen var mer sensitiv og/eller morgenurinen var mer konsentret enn testen du tok senere på dagen. I dag er du ved forventet mensdag og har nok fått svar ene eller andre veien allerede eller i løpet av kort tid. Håper du i dag sitter der med en skikkelig positiv og fin test som ikke levner noe tvil! Lykke til videre.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn