Stort barn av overspisende mor?

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 15. Jeg forsøker å spise sunt og variert. Jeg tar kosttilskudd spesielt tilpasset gravide med tanke på vitaminer, mineraler og fettsyrer. Jeg har fått en forkjælighet for usunn mat, som fløtetpoteter, hjemmelaget potetsalat, pastaretter med ostesaus, gryter og sauser med rømme og fløte osv osv. Og jeg spiser litt godteri nesten hver dag, noe jeg ikke gjorde før. Jeg har hele tiden sagt at når jeg blir gravid, skal jeg være sunn. Men det er akkruat som denne usunne maten roper på meg. Jeg spiser forøvrig lite eller ikke noe fastfood, da jeg ikke liker den lukten lenger. Og jeg får i meg frukt og juice hver dag.

Det jeg lurer på, er om babyen tar opp all denne fete maten og sukkeret, da jeg antakelig får i meg nok av gode næringstoffer også? Jeg leste en artikkel et sted at spiser man fet mat i svangerskapet, så er det stor sjanse for at barnet vil slite med fedme også i voksen alder, svar funnet etter forskning på rotter. Stemmer dette? Jeg har virkelig lyst til å spise bare sunt, men det er akkurat som jeg har cravings mot usunn mat. Og jeg får veldig dårlig samvittighet etter jeg har spist noe usunt, men det er akkurat som om sunn fornuft blir borte igjen fort på det punktet. Jeg drikker forøvrig lite brus og aldri brus i uka.

Ødelegger jeg den fremtidige helsen til barnet mitt med å spise slik jeg gjør?

Kvinne, 26 år

Svar

Hei! Studier har vist at overspising i graviditet, og som fører til overvekt, kan være uheldig i forhold til svangerskapet. Slik overspising kan også føre til at fosteret blir overvektig og medføre fødselskomplikasjoner. Det er holdepunkter for at slike store barn også kan bli overvektige i voksen alder.

En grunn til denne "cravingen" du har etter usunn mat, kan værre jernmangel, og dette bør du få sjekket.

Ellers er det bare det å si, at hvis du ikke klarer å mestre overspisingen, må jeg råde deg til å få hjelp, enten av fastlegen, eller kanskje heller av en psykolog, som er spesielt interessert i spiseforstyrrelser.

Se ellers flg. link: http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7534320

Kan bare ønske deg lykke til!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 289,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-