Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Store plager fra underlivet etter fødsel for 5 uker siden.

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 39 år. Jeg fødte for fem uker siden mitt tredje barn. Denne fødselen var vanskeligere enn mine to første og jeg har fått noe hard medfart. Min sønn sto i ca 12 av de 14 timene fødselen varte og stanget langt oppe i bekkenet og lå visstnok skjevt med hodet. Han ble til slutt hjulpet ut ved hjelp av vakum. Jeg ble klippet og sydd. Etter fødselen kunne jeg ikke løfte venstre fot, og hadde fått såkalt dropp-fot. Dette er nå en del bedre, selv om jeg halter enda. Jeg har i over en måned hatt store smerter pga hemoroider som jeg behandler med Scheriproct stikkpiller og salver og tar duphalac for å holde avføringen myk. Likevel har jeg hver dag store smerter i mange timer etter toalettbesøk. Jeg er også plaget med en slags tyngdefølelse i skjeden og dette bekymret meg. Jeg prøvde å se med et speil for å sjekke både hemoroider og forsøkte å titte opp mot skjeden. Jeg vet ikke helt hvordan det så ut før, men jeg inbiller meg at det i speilet så ut som om det er en ekstra "klump" litt inne i skjeden. Kan dette være underlivsprolaps? Og hvis Ja, kan dette gå tilbake av seg selv og bli normalt igjen? Har enda ikke vært på 6 ukers kontroll. Jeg er stresset over dette. Jeg føler at både fødselen og hele barseltiden har vært forferdelig smertefullt og er bekymret for at underlivet ikke kommer til å bli ok igjen og at og sex med min mann , som selvfølgelig er en viktig del av vårt samliv og som jeg setter pris på, vil lide. Er det normalt at det føles slapt og at det føles ut som jeg har en slags luftavgang fra skjeden og denne tyngdefølelsen etter 5 uker. Hva kan jeg evt selv gjøre? Takknemlig for råd og svar.

Kvinne 39

Kvinne 39
Svar

Hei.


Det er ikke mulig å gi deg noen konkret råd om hva du kan gjøre her, før vi vet hva dette er. Rådet blir følgelig å gå til lege allerede nå, eller evt vente til 6-ukers kontrollen om det ikke blir verre, for da vil legen kunne fortelle deg hva dette er og hva det ikke er.

Såpass hard fødsel som du fikk, er det flere muligheter for skader og komplikasjoner. Du kan ha sårinfeksjoner, noe tyngdefølelsen og smerten gir mistanke om. "Klumpen" du ser i speil, kan være prolaps av noe slag. 

Det kan også "bare" være sår som ikke er ordentlig grodd ennå, slik at alt som skal til er mer tid. 

Men med såpass mye smerter som du beskriver, skal du helt klart ikke vente lenger med å få dette undersøkt, spesielt fordi at dersom det skyldes sårinfeksjon, så kan det være du skal behandles med antibiotika.

Det er ingen mening i å tenke på at det ikke vil gå tilbake igjen, og at selivet deres vil bli skadelidende osv, for det meste lar seg ordne, uansett. 

Dette handler følgelig her og nå kun om å få stilt en diagnose og igangsatt evt behandling, om det trengs.

Lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-